Golfreizen

18-01-2023


Bloedhitte. Het is een zomers kenmerk van Zuid-Europa. Zo niet overal en al helemaal niet in de regio noordelijk van Lissabon. Aan de Silver Coast van Portugal stijgt de temperatuur in hartje zomer hoogst zelden boven de 25 graden. Het is daar dan ook goed toeven. Zeker met twee - zelfs drie - geweldige golfcourses om te bespelen: Praia d'El Rey en West Cliffs, pal naast elkaar in het Marriott Golf Beach Resort, en op geringe afstand: Royal Obidos G&CC.
Alle drie creaties van beroemde architecten: Cabell B. Robinson, Cynthia Dye en Severiano Ballesteros. Persoonlijke voorkeur van recensent dezes: 1. Praia d'El Rey, 2. West Cliffs, 3. Obidos. Het trio golfbanen van wereldklasse lig op nog geen uur autorijden van de luchthaven van Lissabon.

Praia d'El Rey

Praia d'El Rey - ofwel Strand van de Koning - is gebouwd op een klif aan de Atlantische Oceaan. Half aan zee en half in het park met pijnboombossen door Cabell Robinson, de Amerikaan die veel golfcreaties in de regio op zijn erelijst heeft staan. De opening had plaats in juni 1997. De course is een favoriet van veel golfers uit Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Itali�ë en ook Nederland. De 18 holes zijn uitstekend bespeelbaar voor iedereen. Praia d'El Rey wint steevast een plaats in de top-20 golfbanen op Europa's vasteland. Een Portugees Open of Portugees Masters is er echter nooit gespeeld. Misschien dat het nog eens gebeurt na de recente investering van vier miljoen euro voor renovaties.
Al spelend op Praia d'El Rey kunnen de gekste dingen gebeuren als het 'de koning' behaagt. Een competitor die nog niet zo heel lang golf ging beoefenen, maakte op een par-4 zowaar de eerste par in zijn leven en even later op een par-3 zijn eerste birdie! De goede man was zo blij met deze primeurs en het applaus met gejuich dat hij op de negentiende hole spontaan op champagne trakteerde.
Praia d'El Rey is een par-73 championshipcourse met 6625 meter. Architect Robinson sprak bij de opening over een 'complete golfuitdaging' en 'een aanslag op het verstand'. En zo is het ook. Spelen met verstand is wat de baan vraagt dan zijn mooie scores mogelijk. Koppie erbij houden! Zelfs voor de beginner.

West Cliffs

West Cliffs (par-72 van 6382 meter) biedt de mooiste panorama's van de streek. Van vrijwel elk plek is er uitzicht op de Atlantische Oceaan en de Obidos Lagune. De Amerikaanse Cynthia Dye, nicht van de in 2020 op 95-jarige leeftijd overleden beroemde golfbaan-ontwerper Pete Dye, deed veertien jaar over haar creatie in natuurlijk landschap van zandduinen en kust-vegetatie. Zij liet de omgeving van de 18 holes vrijwel geheel in natuurlijke staat, tot de paden voor de buggies aan toe. Links en rechts van fairways en greens woekert heel wat kust-vegetatie. Vooral de sterke vetplanten met liefelijke gele bloemetjes blijken buitengewoon vijandig te zijn. Ballen die erin worden geslagen verdwijnen onmiddellijk uit zicht en als er soms toch een wordt aangetroffen is die er zelfs met grof geweld haast niet uit te hakken.
Jeugdige speelpartner uit Ierland met handicap-1, oordeelde na het spelen hard: 'Een draak van een golfbaan', brieste hij, 'je mag slagen verliezen in de rough, maar niet altijd de bal.'
West Cliffs heeft op elke hole een vijftal tees, wat de prachtige golfcourse voor alle 'soorten' handicappers goed bespeelbaar maakt. Maar het is voor eenieder zaak de bal op de fairway te houden. Ook op de zus van broer Praia d'El Rey geldt: Koppie erbij.
De tweede negen van West Cliffs ogen veel mooier dan de eerste negen. Het is daarom niet raadzaam om op de tiende hole te beginnen. Daarna de eerste negen geeft het gevoel van een afknapper.
De 18 holes zijn goed te belopen maar vragen veel tijd. Soms zijn de afstanden tussen de holes erg groot. Het is beter te spelen vanuit een buggy. Lopen kan het best in een twee-bal. Een vier-bal houdt enorm op, zeker omdat er nogal eens een bal moet worden gezocht in de vijandige kust-vegetatie. Alle par-3's van West Cliffs zijn aan de korte kant. Voor de gemiddelde handicapper prima te doen. Niemand moet denken de eerste keer op West Cliffs zijn/haar handicap te halen. Maar wie van uitdagingen houdt, deze baan met zijn geweldige vergezichten daagt je uit!

Royal Obidos

Nabij Praia d'El Rey en West Cliffs ligt het stadje Obidos met rondom middeleeuwse wallen en een Moors kasteel. Obidos is zowat 1000 jaar oud en dat is bij een wandeling over de stadsmuren goed te zien. Het werelderfgoed van UNESCO trekt veel toeristen. De Spaanse golflegende Seve Ballesteros creeerde bij Obidos een prachtige golfcourse met zeer uiteenlopende holes. Van hoog naar laag en terug, van links naar rechts en greens om van te watertanden. Een kunstwerk van een der grootsten uit de golfgeschiedenis. Enkele weken voor de opening van Royal Golf Obidos in 2011 overleed Ballesteros, 54 jaar.

Een uur rijden noordwaarts van Lissabon liggen zomerse golf-avonturen te wachten. De greenfees zijn er zeer schappelijk. In 2023 â�ì 54 p.p. voor West Cliffs. Rond Marriott Golf & Beach Resort is verder van alles te te genieten, zowel sportief als gastronomisch.

Voor reisspcial van Nationaal Golf Magazine

«« Terug naar golfreizen overzicht