Golfreizen

05-01-2020


De wereldberoemde golfarchitect Harry S. Colt moet het héél lang geleden erg naar zijn zin hebben gehad toen hij aan de Côte d'Azur verbleef. Nu is dat stukje Frankrijk aan de Middellandse Zee een van de fijnste regio's in Europa; subtropisch klimaat, exquise spijs en drank, mooie mensen en prachtige natuur. De Brit ontwierp in de heuvels boven Saint-Raphael in 1895 Golf de Valescure. Een parel aan zijn ketting van ruim 300 golfcourses, waarvan 115 helemaal alleen ontworpen

Harry S. Colt (1869-1951) was in de bloei van zijn leven toen hij Valescure ontwierp, 26 jaar. Hij is al 68 jaar niet meer onder ons. Maar hij leeft voort in zijn bijzondere ontwerpen. Zijn Franse creatie is nu 123 jaar oud, heet nu Old Course Valescure, maar oogt jong en fris. De fairways door het woud van parasol-pijnbomen, cipressen en mimosa 's zijn zo groen als groen maar zijn kan. Greens ontvangen de bal na een zachte landing met een te repareren kuiltje als bewijs.

Old Course Valescure is een zeer prettige golfbaan. Het is na Cannes-Mandelieu de tweede oudste baan van de Côte d'Azur en de zesde oudste van Frankrijk. Veel grote spelers/speelsters uit Frankrijk en daarbuiten hebben op Valescure wedstrijden gespeeld (Omnium International de la Rivièra). De prima te belopen baan is juist lekker voor de recreatieve handicap-golfers. De holes zijn namelijk niet erg lang. Acht par-4's zijn, van de gele tees, korter dan 320 meter, er is maar één par-5 en drie van de vier par-3's zijn met een ijzer in één keer gemakkelijk haalbaar voor de 'gewone man of vrouw'. Valescure staat voor par-68. Lengten: wit 5019 m, geel 4732, blauw 4495 en rood 4298. Opvallend: het kleine verschil tussen de 'gele' mannen- en de 'rode' vrouwen-tees: slechts 434 meter totaal. Op sommige holes bedraagt de afslagafstand maar een paar meter en liggen de markers op hetzelfde oppervlak. Is dit omdat in het verre verleden vrouwen niet, of zeer weinig, golf speelden? Op Valescure was het destijds wel anders, getuige de posters van beelden van uit het verleden van golfende dames die bij het clubhuis en door de hele baan staan opgesteld. Lady Marlborough voorop.

Old Course Valescure mag dan aan de korte kant zijn, veel birdies, pars en zelfs bogeys zijn niet een-twee-drie gemaakt. Door de baan lopen beekjes en liggen vijvers die de speler van de golfer nauwkeurige clubkeuze en swing-accuratesse eisen. De greens zijn klein en hebben ondanks hun zachte ontvangst verraderlijke slopes. Evenwel is deze Old Course een genot om te spelen. Met recht een briljant van Harry S. Colt. Te zijner klasse nog opgemerkt dat hij in 1897 een van de oprichters was van de Royal & Ancient Rules of Golf, hij als speler deelnam aan het Britse Open en zijn ontwerp van Pine Valley uit 1918 in 2017 is uitgeroepen tot No.1 baan van heel Amerika.

Bij de subtropische verrassing over 18 holes staat een bijzonder clubhuis. Iets minder oud dan de golfbaan maar wel meer dan 100 jaar. Het clubhuis van Valescure maakte in 1900 deel uit van de Wereldtentoonstelling van Parijs en diende als paviljoen voor Noorwegen. Het gebouw is in 1901 gedemonteerd en weer opgebouwd in Valescure. In de jaren dertig kwam het Golfhotel er bij. Tijdens WO II dienden beide gebouwen als ziekenhuis voor Frankrijk, later voor Italiaanse en Duitse bezetters en uiteindelijk voor de Amerikaanse bevrijders.

Na de oorlog is golf weer serieuze business geworden. Bij het hotel werden tennisbanen aangelegd en andere mogelijkheden tot relaxen. Golf Valescure ging samenwerking aan met nabij geleden Golf International de l'Esterel, een ontwerp uit 1989 van de gereputeerde Amerikaan Robert Trent Jones Sr. Tussen beide banen is het tien minuten lopen. L'Esterel is langer dan Valescure, respectievelijk wit 5585 m, geel 5210, blauw 4738 en rood 4287. Opmerkelijk: vrouwvriendelijker tussen geel en rood: 923 meter verschil. Het is daar net zo prettig spelen, de greens even geweldig receptief. Rond de greens misschien wat rommelig, zodat approaches moeilijk worden. Wilde zwijnen uit de streek willen l'Esterel weleens bezoeken op zoek naar voedsel. De greens raken ze niet aan omdat deze speciaal worden verzorgd. Hole 15 is de mooiste van l'Esterel, een par-3 zonder fairway vanwege een diep ravijn tussen tee en green.

Beide golfbanen in Valescure zijn een genot in heerlijke subtropische omstandigheden. Aangenaam briesje, mooie natuur, prettige wandeling, vis uit zee en wijn uit de Provence. Geen wonder dat 3D Golfreizen Golf de Valescure een topplaats op de bestemmingenlijst heeft gegeven.

«« Terug naar golfreizen overzicht