Golfreizen

24-09-2019


In 1984 vestigde Bernhard Langer daar het baanrecord met 62 slagen. Tot op de dag van vandaag wordt die prestatie als een wonder beschouwd. Het wonder van El Saler. Tien onder par op 'het beest'. Prompt won de Duitse golfgrootheid het eerste Spaanse Open in Valencia. Een prestatie die hij vijf jaar later zou herhalen, maar niet meer met een miraculeuze slotronde in 62.

El Saler is een icoon van golf in Spanje al wordt Valderrama eveneens dat etiket opgeplakt. De beroemde Spaanse golfarchiect Javier Arana, geboren in 1905, ontwierp de baan eind zestiger jaren. Het natuurgebied aan de Middellandse Zee was uitermate geschikt voor een deftige links course. Vóór hij de holes tekende, verbleef hij wekenlang in het gebied en sliep hij zelfs op het strand om kennis te nemen hoe de wind daar zou kunnen waaien. Het resultaat bestond uit achttien holes waar, wanneer dan ook, de wind nooit uit dezelfde richting komt. Anders gezegd, golfers krijgen op elke hole met andere wind te kampen. Komt de wind uit zee op de par-5's dan worden die holes monsters. Alleen daarom al is El Saler een speciale golfbaan. Hij ging open in 1968, zeven jaar voor het overlijden van de ontwerper.

El Saler behoort tot de top-10 golfbanen van Europa's vasteland. Over de greens kan eigenlijk beter worden gezwegen. Ze zijn groot, snel en geonduleerd. Putten vereist daarom scherpe strategie en opperste concentratie. Een te zachte putt kan tot gevolg hebben dat de bal terugrolt en nog verder van de vlag komt te liggen dan eerst. De wind blaast ook daar zijn partijtje mee. Putten op El Saler is een hele kunst. Onze gelauwerde voetbalcoach Guus Hiddink trainde FC Valencia voor hij, in de jaren negentig, voor de eerste keer Nederlands bondscoach werd. Hij woonde toen in het Parador aan El Saler. Nogal wat dooie uurtjes bracht hij op de greens door. Toen hij, terug in Nederland, met ons een partij op de Koninklijke Haagsche speelde, legde hij het af met afslagen van de tee. Maar eenmaal op de green bleek zijn putten dodelijk, dank zij de oefeningen op El Saler. Hiddink won die dag de partij om een etentje. Maar hij gaf tussen de happen door wel een fijn interview.

El Saler bij het Parador met zijn 65 kamers ligt even buiten Valencia in het Parc National de l'Albufera. Een oase aan de Middellandse Zee met flora en fauna. De maximum snelheid voor gemotoriseerd verkeer is 60 km/u. Het is dan ook niet verwonderlijk dat daar veel fietsers en wielrenners rijden door de rijstvelden bij El Palmar, de geboorteplaats en daarmee gelijk de hoofdstad van de paella. Paella is uit gastronomisch oogpunt hét gerecht van Spanje. Er bestaan verschillende versies over het ontstaan van deze bonte maaltijd. Eén versie komt van het gebruik dat de mannen van El Palmar een keer per jaar voor de vrouwen van het dorp kookten. De heren koks gebruikten bij de rijst vooral de restjes van de dagen ervoor... Tegenwoordig is het hogere kookkunst.
De speciale rijst voor de originele paella wordt geteeld op een mengsel van zout (Middellandse Zee) en zoet water (Meer van Park National) en levert de beste rijst voor het typisch Spaanse gerecht, dat bestaat uit welgeteld vijftien ingrediënten. Dat zijn: eend, konijn, kip, slakken, rijst, saffraan, rozemarijn, artisjok, bonen, sperziebonen, tomaat, paprika, zout, olijfolie en water. Geen garnaal of vis. 'Paella is zonder vis', zegt de chef kok in El Palmar. 'Dan heet het gewoon rijst met vis.' De paella wordt bereid op een vuurtje van sinasappelbomenhout, wat het allerbeste moet zijn. Valencia, waar volgens een bekend lied: de sinasappelen groeien in de zon en de rode rozen bloeien aan de rand van je balkon, puilt uit van de sinasappelbomen.

In het Parc National de l'Albufera is behalve paella genieten nog veel meer te doen. Vogels spotten (pracht exemplaren), fietsen, wandelen, zwemmen in zee en zeilen. Wekelijks wordt op het grote meer van Albufera de competitie 'Vela Latina' gehouden. Oude houten boten nemen het tegen elkaar op. Een traditie van wel 200 jaar. Het gaat er bloedfanatiek aan toe. Skûtsje sealen, maar dan op zijn Valenciaans.

Valencia is de derde stad van Spanje. Welke de eerste twee zijn, kan iedereen raden. M. en B. zijn prachtige steden, maar Valencia mag er ook zijn. Kathedraal, Colon Markt en helemaal het architecturele complex Kunst- en Wetenschap met musea voor wetenschap en kunst en vooral de Oceanografic. Het grootste aquarium ter wereld. Haaien, roggen en honderden vissoorten zijn er te bewonderen. Geweldige ervaring is een etentje in het restaurant dat geheel is omringd door een aquarium met duizenden vissen.
Er zijn talloze mogelijkheden om sport te beoefenen. En topsport; halve en hele marathon en de vijf kilometer tuinen-run langs de rivier Turia, grote zeilwedstrijden als de Queens Cup, jaarlijks een olympische triatlon en de MotoGP van Valencia, voetbal van FC Valencia (nummer drie van Spanje) en basketbal op het hoogste niveau.

De stad Valencia en de regio Valenciana met zijn 21 golfbanen hebben veel te bieden. Van 3D Golfreizen is dit een der mooiste bestemmingen inzake golfreizen met het bevechten van El Saler als grootste uitdaging.

Voor meer informatie: www.3dgolf.nl/hotel/parador-de-el-saler

Reisverhaal voor Nationaal Golf Magazine, juli 2019

«« Terug naar golfreizen overzicht