Golfreizen

15-02-2016


Oh zonnig Madeira. Wat jammer nou! Geen nieuwe golfaccommodatie op het zonnige bloemeneiland. Voor de crisis uitbrak zou de heilig verklaarde Sir Nick Faldo subtropisch Portugal verrijken met nog een championship-golfcourse. De creatie van de Brit moest onder de vuurtoren in Ponta do Pargo komen te liggen, naast een luxe resort, pal aan de Atlantische Oceaan. Oplevering 2013-14. Het project werd afgeblazen. Jammer? Welnee! Madeira heeft golfbanen zat. Drie prachtige speelplaatsen van sterk uiteenlopend karakter en totaal 63 holes: Santo da Serra (27 holes), Palheiro (18) en Porto Santo (18 + 9 par-3). Alle golfers kunnen bij dit supertrio hun hart ophalen en hun kunsten met clubs en bal vertonen zonder ooit ook maar een moment verveeld te raken.

'Zonnig Madeira. Land van liefde en de zon. Ik wou dat ik daarheen met jou reizen kon.' Eddy Christiani zong het op een plaat al in 1938. Bijna tachtig jaar later zijn die teksten nog geldig. Madeira heeft immers zoveel te bieden naast de zon in het hele jaar een mild klimaat: de gezellige binnenstad Funchal, adembenemende vergezichten, kilometers strand op het neven-eiland, hotels met alle sterren, 2000 kilometer wandelroutes, bergen, dalen, bloemenpracht, levensmiddelenmarkt, speciale eigen wijn ('Glaasje madeira, my dear?), men kan crossen, fietsen, vissen, zeilen en golfen. Madeira: godsgeschenk op vruchtbare vulkaangrond.

Op Madeira is ook een god geboren. Zijn naam Cristiano Ronaldo. Een der beste voetballers aller tijden, drievoudig wereldvoetballer van het jaar, topscorer van Real Madrid en de Champions League, altijd met rugnummer 7. Bewonderd, gevreesd en gehaat. Net 31 heeft dit ongewenste kind van een alcoholistische tuinier en een gestreste kokkin al een reusachtig standbeeld op Madeira en een eigen museum, Museu CR7. Al zijn trofeeen gewonnen prijzen staan er uitgestald. Voor de 280.000 Madeirezen en miljoenen fans buiten de eilanden is Cristiano Ronaldo God. Hun verering gaat ver. Zo heeft de clubleiding van CR7's eerste voetbalclub Andorinha besloten dat het rugnummer 7 door geen enkele speler meer mag worden gedragen tot de dag Ronaldo terugkeert op zijn geboorte-eiland. Naar verluidt zouden ook de drie golfcourses hem willen eren door alle nummer 7-holes naar hem te vernoemen....

Cristiano Ronaldo mag dan - op Lionel Messi na - de beste voetballer van de wereld zijn, een geweldige golfspeler is hij vooralsnog niet. Andrew Oliveira, pro van Porto Santo, heeft de stervoetballer een enkele keer zien golfen. 'Nou ja, golfen... Ronaldo sloeg een paar ballen. Niet zo best, kan ik wel zeggen. Hij hield er toen gelijk mee op. Ik heb daarna nooit meer gehoord dat hij het nog eens heeft geprobeerd.'

Een andere grootheid uit de sport heeft wel nog de clubs ter hand genomen; de betreurde Spanjaard Severiano Ballesteros, de ontwerper van Porto Santo. Seve staat groot op de gevel van het clubhuis. Hij zette ook zijn signatuur op een hole. Een heerlijke golfbaan, Porto Santo. De legendarische golfkunstenaar noemde deze creatie: 'Een van de beste in Europa!' De 18 holes, waar men aldus Andrew Oliveira altijd terecht kan om te spelen, mogen er zijn. Speciaal 12, 13 en 14. Zij zijn gesitueerd aan de Atlantische Oceaan, waar woeste golfen tegen de rotsen beuken 100 meter onder de fairways en greens. De verleiding is daar groot om van tee 14 een (oude) bal uit de tas te halen en die de oceaan in te slaan voor een zeemansgraf na een lange reis....
Totaal anders is Palheiro Golf met fraaie vergezichten over Madeira's hoofdstad Funchal. Een heuvelachtige baan, die niet zo heel lang is, maar een groot tactisch vermogen vereist. Wie daar een goede score wil halen, moet voor elke slag verdomd goed weten wat hij/zij doet. Elke nonchalance wordt genadeloos afgestraft. Wij ondervonden de genadeloosheid op de omhoog lopende kortste par-4. Met twee lag onze bal op een bult 25 meter van de green. Na een slordige chip rolde de bal zijdelings van de green af naar het pad en dribbelde over het gesteente terug naar de fairway om op 110 meter van de vlag pas weer tot rust te komen. Daar hadden wij met onze afslag al voorbij gelegen...!

Santo da Serra is weer een ander fenomeen. Op de berg liggen lange holes met drives over ravijnen, slagen door de wolken en putts op onberekenbare greens. De zogenaamde 'grain' maakt het afwerken ontzettend moeilijk. 'Grain' beinvloedt de snelheid en breek van putts door de richting waarin het gras groeit. Grain ontstaat door type gras, richting van zonsondergang en loop van waterstromen over de greens. Ga daar je handicap maar eens zien te spelen!
Santo da Serra is baan waar jaarlijks het Madeira Islands Open wordt gespeeld, in 2005 gewonnen door Robert-Jan Derksen. Een jaar later was Marcel Siem een van de grote favorieten. Zeker na de Pro-Am, waarin hij tien birdies produceerde. Een dag later kwam de Duitser tot een rondje 80 (+8) en was hij gelijk favoriet af. De grain had hem te grazen genomen.
Conclusie: als golf ergens een uitdaging is dan is het bij het supertrio van Madeira.

Voor Regio Golf Magazine, februari 2016

«« Terug naar golfreizen overzicht