Golfreizen

01-04-2015


Thailand wint de laatste jaren aan populariteit als golfbestemming. Vooral Hua Hin & Cha Am, aan de kust ten zuiden van de hoofdstad Bangkok, zijn in trek. Daar liggen binnen 25 kilometer van elkaar een achttal prachtige golfbanen waar het uitstekend toeven is. Het leven kent dan geen problemen. Voor alles wordt gezorgd door de mannen van Hua Hin Golf Tours, allen gekleed in een kenmerkend Green Jacket, altijd ruim op tijd aanwezig. Zij bieden service vanaf de hotelkamer tot aan de eerste tee en van de negentiende hole terug naar het zwembad of het strand. Onderweg maken de caddies het de golfers geweldig naar de zin. Zelfs houden zij de score bij in ruil voor de laatste bal die zij als vanzelfsprekend in eigen zak stoppen. Ach, waarom niet? Achttien holes hebben ze die telkens teruggevonden. Waarlijk luxe golf.

Tongtong, Papaa!

Wonend in een kapitale villa langs hole 7 kan de Engelse medespeler het weten. “Het is Augusta hier!”, waarschuwt hij het Nederlandse golfstel dat zojuist is neergestreken in Thailand om eens lekker te spelen onder de warme zon. De twee trekken de wenkbrauwen op. “Augusta? Hier?”
De greens van Augusta kennen wij van tv bij het kijken naar The Masters, elk jaar in april de fascinerende strijd om The Green Jacket. Sneller dan daar zouden ze nergens in de wereld zijn. Maar wel in Thailand, zo blijkt. Op de Palm Hills Golfclub in Hua Hin & Cha Am rolt en rolt en rolt de bal gewoon weer helemaal van de enorm grote green af wanneer hij niet met het juiste gevoel en de goede richting is aangespoord in de hole te verdwijnen. Onze Engelse strijdmakker schudt meewarig het hoofd. “Augusta, goede vriend.”

De verbijsterende vijfputt op de eerste green van Palm Hills opent de ogen. Het spel op de Thaise greens is bepaald anders dan in Nederland. Maar met goede wil is daar toch veel plezier uit te halen. De caddies zijn daarbij een grote hulp. Niet alleen zien zij met hun arendsogen precies waar jouw bal is terecht gekomen na de slag van de tee of uit de fairway, zij kennen de lijnen op de greens op hun duimpje. Dat zij geen Nederlands spreken doet er niet toe. Zij duiden de te spelen lijnen naar de hole met gebaren en een paar woorden Engels. “Toe hole lept”, betekent twee holes van links aanspelen. “Halp puttel lait”, staat voor een halve putter van rechts. Het duurt even voor wij dàt door hebben. Gemakkelijker te begrijpen is trouwens hun eigen Thaise taal. Als man van enigszins gevorderde leeftijd ben je “Papaa”, als vrouw “Madaam”. Putten gaat die mooie warme dag op Palm Hills het best wanneer de caddie aanbeveelt: “Tongtong. Recht vooruit. Tongtong, Papaa!”

Tongtong. Wij zullen het tijdens de volgende vier ronden golf in Hua Hin nog heel wat keren horen. Na Palm Hills op Majestic Creek, Imperial Lake View en tweemaal Royal Hua Hin, de oudste baan in Thailand. Overal is het een groot genoegen, ook al komt er lang niet altijd een par of een birdie op de scorekaart te staan. Mooie vogels vliegen in het rond. In een dikke boom is een uil te bewonderen. Op Majestic Creek ligt in een waterpartij voor een par-3 een krokodil te drijven. “Klokkodail”, waarschuwen de caddies en wijzen naar het water. Als onze bal door een woeste swing te water gaat, blijft de krokodil onbeweeglijk liggen. Het beest blijkt dan ook maar een gekke plant te zijn...

De caddiemaster van Royal Hua Hin waarschuwt het Nederlandse golfstel al voor de eerste afslag. “Het kan zomaar gebeuren dat een aap jouw bal pikt omdat hij denkt dat het een vrucht is.” Al spelend op de oudste golfbaan, door rondslingerend papier en plastic de minst verzorgde van de vier, denken wij dat de goede man honden voor apen heeft aangezien. Op vrijwel elke hole ligt wel een hond te slapen, in de schaduw of in de bunkers. Soms komt de bal tegen zo'n viervoeter tot stilstand. De hond staat dan gewillig op en neemt wat afstand, zodat de speler zijn partij kan vervolgen. Honden zat, maar geen apen. Tot de zeventiende hole, met links een meertje waar apen zich als badgasten gedragen. Golfballen laten ze ongemoeid. Kennelijk geen honger.

Bij vertrek is het te betreuren dat wij Banyan, Black Mountain, Springfield en Royal Thai Army Sports niet hebben uitgeprobeerd die eveneens binnen een half uurtje maximaal rijden van de luxe hotels Anantara en Centara gelegen zijn. Een goede reden om nog eens terug te komen. Golf in Hua Hin, het is de reis waard.


Pin High Golftravel
Pin High Golftravel heeft naar Hua Hin & Cha-Am twee luxe bestemmingen. Anantara Resort & Spa (5 sterren) is een villahotel, gelegen aan de rand van Hua Hin richting Cha-Am. Naar het bruisende centrum van Hua Hin is het 10 minuten rijden met de minibus, verzorgd door het hotel. Centara Grand Beach Resort (eveneens 5*) ligt pal aan het centrum van Hua Hin met nachtmarkt, heeft een schitterende tuin met een mega-grote boom in de vorm van een olifant. De koninklijke familie van Thailand en gasten verblijven er graag. Beide hotels liggen aan het strand en bieden wellness op alle gebied.

«« Terug naar golfreizen overzicht