Golfreizen

26-02-2015


Een bijzondere edelman is hij, de Baron van Madaillan. Gelouterde directeur-generaal uit de financiële wereld van Parijs heeft hij, een verbouwing van een kwart eeuw superviserend, van het vervallen Château de Madaillan uit 1302 een pronkjuweel laten maken. Een paleis zoals in Versailles is het niet, maar een kasteel is het wel degelijk. De vlag met familiewapen wappert in top en is van alle holes op de golfbaan goed te zien.
Sinds zijn pensionering is de Baron meestal thuis op zijn Château in Madaillan in het stille, natuurrijke zuid-westen van Frankrijk. Hij loopt er dan eerder bij als een wijnboer dan als een zakenman. Persoonlijk bestuurt hij de gemotoriseerde grasmaaier over de hellingen van zijn golfbaan, haalt verdwaalde en ontsnapte schapen uit zijn kudde op, praat rondleidingen door het kasteel aan elkaar en verkoopt wijn uit de gaarden van de streek. Alles voor een prikkie. Wanneer de bezoeker wat flessen wijn om mee te nemen bestelt, zegt hij: “Bon, ik ga even naar de kelder”. Hij verdwijnt dan onder zijn bureau, maakt zich onzichtbaar en komt na enkele seconden weer tevoorschijn met een doos wijn in zijn handen. “Voilà monsieur, dame.”

Natuurgolf
Château de Madaillan is een bezoek alleszins waard. In combinatie met een partij golf helemaal, want dat is net zo hilarisch als de verhalen en de handelingen van de Baron zelf. De fairways liggen op de hellingen van het glooiende land naast het kasteel. Hoeveel holes er liggen? Negen, elf? Het is onduidelijk. Net als het te volgen parkoers. Voor de route is de keuze meestal vrij. “Golf rustique”, noemt de edelman het, of: “Golf nature” en Golf sauvage”. Het spel gaat letterlijk op en af. Een belevenis op zich, want enig gepuzzel komt er ook bij te pas om alle holes te spelen. Hoeveel ook alweer? Serieus golf is het niet, maar wel ontzettend leuk. Het kan voorkomen dat de schapen net de greens oversteken. Of een bal onvindbaar raakt in een stukje hoog gras dat de Baron vergeten was te maaien. De prijs voor een rondje 'natuurgolf' bedraagt ook maar een paar euro en bewezen golfvaardigheden zijn niet vereist. Jong en oud mogen afslaan met als beste advies niet meer dan een drietal stokken mee te nemen. Een complete set meeslepen kan, lopend, een hels karwei zijn en een aanslag op de fysieke conditie betekenen. Of men moet het geluk hebben dat de Baron zelf meespeelt in zijn buggy en de gasten een lift krijgen. De man vindt het heerlijk mensen te ontmoeten en meespelen doet hij namelijk graag met zijn bezoek. “Golfen kan ik nog”, zegt hij, “voor voetbal, rugby en tennis ben ik nu te oud.”

Geïnspireerde Schepper
Het grappige golf van Château de Madaillan is ontdekt vanuit de kleine provinciestad Tonneins in het Franse zuidwesten waar de machtige rivier Garonne langs het centrum stroomt. Hoe komt een Nederlander daar verzeild? Ja, ooit in de buurt geweest als verslaggever in de Tour de France en daar toen – lang geleden – met een lieve jonge vrouw vrolijke uren beleefd. Wanneer zij vier decennia later na wat gezoek op internet en via de moderne communicatiemiddelen de vraag stelt: “Hoe gaat het? Kom je nog eens in de buurt?” Dan is een besluit snel genomen en begint de (her)ontdekkingsreis naar een fijne streek van een haast onbekend stukje Frankrijk, dat ontstaan moet zijn toen de Schepper er echt zin in had.

Het goede leven
Het leven is goed in Tonneins en zijn regio. Op zondagochtend zijn in het 10.000 inwoners tellende stadje warm stokbrood, verse groenten en zelfs oesters uit de nabije zee af te halen bij stalletjes voor de kerk of op de pleinen. Een en ander voor lage prijzen. Dat geldt ook voor de wijnen van excellente kwaliteit uit de streken van Buzet (20 km van Tonneins), Cahors (40 km) Bergerac (60 km) en – hoeft geen betoog – Bordeaux (100 km). Op gebied van gastronomie is de regio van Tonneins beroemd om de specialiteiten fois gras en confit de canard. In het naburige Laparade is het tijdens de zomermaanden juli en augustus elke dinsdagavond feest. Op het plein worden heerlijkheden gegeten, en gedronken in een muzikale omlijsting, en danst iedereen met iedereen.

Gastvrijheid
Het stadje Tonneins bezit geen golfbaan. Kanovaren is de no. 1-sport. Europese en wereldkampioenen komen er vandaan. Zij zijn zowat dagelijks actief in het watersportcentrum en op de Garonne. In de omgeving kan wel golf worden gespeeld, op verschillende niveaus bij een gunstige greenfee-prijsstelling. Golf de Casteljaloux bijvoorbeeld aan de Route de Mont de Marsan met veel andere vakantie-recreatie in de buurt. De ontvangst is, zoals overal, gastvrij. Men krijgt een gratis trolley mee als blijkt dat het eigen apparaat panne heeft. “Excusez nous”, zegt de caddiemaster bij ons bezoek, “enige greens zijn in onderhoud, maar wel speelbaar. U betaalt daarom de halve greenfee-prijs.”

Meer golfbanen
En zo is er meer golf binnen een straal van 25 kilometer. Golf de Barbaste et Résidences d'Albret in een resort is het meest luxueuze. Daarentegen is de 9-holesbaan Golf de Barthe veel eenvoudiger. Een Engels echtpaar beheert en exploiteert deze baan, waar eveneens iedereen terecht kan. Afslagtijden? “Als tee 1 vrij is, kunt u beginnen.” Vragen over handicap op gvb kent men daar niet. Bijzonderheid op Golf de Barthe: in de kleine waterpartijen kunnen tijdens het golfen bevers worden bewonderd bij hun waterbouw-activiteiten.
In de regio is de meest afwisselende baan La Menuisere in Castelnaud, holes van zeer hoge kwaliteit. De eerste negen kunnen nog wel lopend met trolley worden bespeeld, maar voor de tweede negen is beslist een gemotoriseerde of elektrische buggy vereist. De Baron de Madaillan komt daar niet, hij speelt de baan van zijn kasteel. Met naast zich in de buggy een of twee van zijn gasten.

Voor Golfreiswijzer

Adressen:

Golf de Barbaste et Résidences d'Albret
05 53655369 contact@golf-albret.com www.golf.albret.fr

Golfclub de Casteljaloux. Route de Mont de Marsan
0553935160 golfdecasteljajoux@wanadoo.fr www.golfdecasteljaloux.com

La Menuissiere in Castelnaud de Cratecrambe
0553016019 info@vslgolf.com www.vslgolf.com

Madaillan. Golf Naturel du Chateau
0553875623 of 0612729751 barondemadaillan.md@wanadoo.fr

Golf de Barthe. Route de Villeneuve-sur-Lot in Tombeboeuf
0553888331 info@golfdebarthe.com www.golfdebarthe.com

«« Terug naar golfreizen overzicht