Golfreizen

22-06-2010


Ierland’s Ryder Cupheld Paul McGinley zegt van Oitavos Dunes: “Deze golfbaan heeft de potentie om de beste van Europa te zijn.” Nog geen tien jaar oud behoort deze linksachtige 18 holes al tot de top-100 golfbanen van de hele wereld. Met Valderrama en Morfontaine als enige drie van Europa!

Als het gezaghebbende Golf Magazine in de herfst van dit jaar weer de biënnale top-100 uitbrengt zou Oitavos Dunes best een flink aantal plaatsen hoger gerangschikt kunnen staan dan de 88ste positie in 2009. Niet alleen omdat Paul McGinley dat vindt, maar vooral ook omdat de golfcourse een schitterende hotelaccommodatie in gebruik neemt: The Oitavos. Precies 142 luxueuze kamers waarbij 16 suites van vijfsterrenkwaliteit in hypermoderne stijl. Met strakke lijnen en open ruimten gaat het hotel op in de omgeving van Sintra Cascais Natuurpark Park en kijkt uit op de kustlijn van de Atlantische Oceaan. Golfers die er logeren ontbreekt het aan niets. Comfort, met zwembaden binnen en buiten (zeewater), restaurants, bar, lounges, health club, paardrij-school, tennisbanen en wie wil confereren kan dat – met tot 300 tegelijk – in speciale ruimten. In combinatie met de topgolfbaan is Oitavos de hemel.

Ongegronde angst
De Amerikaanse architect Arthur Hills creëerde tien jaar eerder in het Sintra – Cascaïs Natuurpark, dertig kilometer van Lissabon, de kwalitatief zeer hoogstaande golfbaan. De angst dat hij typische targetgolfbaan zou aanleggen, zoals er in de USA ontelbare liggen, bleek ongegrond. Hills maakte pal aan de Atlantische Oceaan gebruik van het liggende landschap met duinen en kustovergangen. De pijnbomen met parapluvorm bleven staan. Niks ‘aju paraplu’. Met de intentie de eigenschappen van het land te benutten wist de ontwerper dat hij gekke dingen zou kunnen tegenkomen om 18 mooie holes te realiseren. Die verwachting kwam uit en zo kon het gebeuren dat Oitavos Dunes over 6303 meter (backtees) en 5809 meter (medals) in par-71 twee par-5’s achter elkaar heeft (7de en 8ste) en ook twee par-3’s achter elkaar (14de en 15de).

Mooiste hole
De Schot Paul Lawrie, die er graag en veel speelt, is lyrisch over een andere par-3, de negende. Maximaal slechts 143 meter meter lang, stroke-index 17 maar met een machtig uitzicht op Cabo Roca, het meest westelijke punt van het Europese vasteland. “De mooiste hole. Je speelt in een open landschap, kijkt uit naar het gebergte en je kunt nergens ontkomen aan de wind.”

Topbaan
Oitavos is Portugees voor ‘op de 8ste’. Maar waarom die naam is volstrekt onduidelijk. De achtste hole? Op de achtste dag, maand, jaar? Of staat de club op de achtste duin? Of gewoon een mooi klinkende naam? Het is niet te achterhalen. Zeker is wel dat Oitavos Dunes een topbaan is. Direct vanaf de opening in 2001. Elk jaar was er wel een groot internationaal kampioenschap. Tussen 2006 en 2009 waren er zelfs vier wedstrijden van de Europese Tour. De winnaars kwamen uit Engeland, Spanje, Frankrijk en Ierland: Paul Broadhurst, Pablo Martin, Gregory Bourdy en Michael Hoey.

Non stress
Oitavos Dunes is een uitdaging maar tegelijk ook goed speelbaar. Dat is het geheim van een golfbaan die ‘non-stress-rounds’ belooft. Hij stelt spelers voor verrassingen, in de fairways met Bermudagras en op de greens met het snelle Penncross. Na gedane slagen schurken aangename en onaangename verrassingen dicht tegen elkaar aan. De wind wil zich ook maar al te graag met het spel bemoeien. Nergens is het gemakkelijk golf spelen. Neem bijvoorbeeld hole 11. Staande op een hoge tee spreidt de par-4 zich aan de voeten uit. Slechts 318 meter voor de kampioenen, maar 287 voor de liefhebber. De oceaanwind blaast daar veelal in de rug en nodigt uit om de green in één slag te halen. Dan is een eagle maakbaar. Maar de kleinste afwijking in de afslag geeft zoveel narigheid dat een bogey nog een gunstig resultaat is.

Geschreven voor Golf Weekly

«« Terug naar golfreizen overzicht