Golfreizen

11-01-2010


Wij, inwoners van Nederland vol humoristen en cabaretiers, denken dat Duitsers geen humor hebben. Mis. Met Duitsers kun je heus wel lachen. In elk geval op de golfbaan van Bitburger Land in de Eifel, uurtje rijden vanaf Maastricht.

Uit het jaarboek 2008/2009 van de no. 11 golfbaan van Duitsland:
Een echtpaar bevindt zich op de green van de zevende hole wanneer de man na een gemiste putt door een hartaanval omvalt en fluistert: ‘Asjeblieft, haal hulp!’ De vrouw rent weg, komt weldra terug en put haar bal. ‘Jij speelt in alle rust verder, waar is de dokter?’, kreunt de man. ‘Maak je geen zorgen lieveling, ik heb toevallig een arts gevonden op de tweede afslag en de spelers voor hem gevraagd om hem snel door te laten.’

Uit een ronde golf van deze Nederlandse man met een vrouwelijke collega op de tiende hole van Golfresort Bitburger Land:
Tien was voor hen de starthole van de tweede negen, omdat er ondertussen op één een seniorenwedstrijd was begonnen. ,,Zorg ervoor uiterlijk om twee uur af te slaan”, luidde het consigne van de caddiemaster. Dit Nederlandse koppel slaat al om tien over half twee af, om de ronde ontspannen te kunnen spelen. De snelle service van de smakelijke lichte lunch gaf tijdwinst. Waarlijk prettige voorwaarden voor een fijn vervolg van een mooie ronde golf over een uitdagende course.

Edoch, pal voor de afslag van de elfde hole werd het Nederlandse stel uit de verte aangeroepen door een drietal mannen. ,,Stop”, schreeuwde een van drie. ,,Jullie mogen hier niet spelen, want er is een wedstrijd aan de gang!”, snauwde een ander. Toen zij waren genaderd, kregen zij van repliek gediend. ,,Stoppen? Echt niet! Wij hebben een officiële starttijd van de caddiemaster.”
De Duitse veteranen wilden van geen wijken weten. Zij wilden door. Nederlandse man en vrouw lieten hen dus maar passeren met in hun hoofd gedachten aan de Drie van Breda; Fischer, Kotälla en Aus der Funten.

In hun competitie bleken de heren, van wie de namen onbekend bleven omdat ze zich niet voorstelden, voor de massa uit te rennen. Van de overigen nooit een glimp opgevangen. Zij kwamen meer dan een uur later dan de snelle eerste flight binnen. Het Nederlandse stel ontmoette de brutale passanten in het clubhuis. Daar waren ze de vriendelijkheid zelve. ,,Iets drinken?”, vroegen zij meer dan eens. ,,Vooruit dan maar. Bitte ein Bit.” En er werd gelachen.
Humor hebben ze, die Duitsers. Hoorde iemand in het clubhuis vertellen: ‘Dit jaar heb ik zo slecht gespeeld dat ik zelfs de grip van mijn ballenvisser heb moeten vernieuwen.”

’Bitte ein Bit’ is veel gehoorde kreet in de Eifel, in heel Duitsland en ook daarbuiten in Duitstalige gebieden. Het is de lijfspreuk van Bitburger Bierbrouwerij uit 1817. Bitburger geldt als het beste bier van het land. Of dat zo is, is niet aan de leek om te bewijzen, maar de smaak is raak. De brouwerij ligt dichtbij de golfbaan en het excellente Dorint Seehotel & Resort in Biersdorf-am-See, weliswaar veertig jaar oud, maar nagelnieuw ogend, met honderd kamers, 59 appartementen en 42 landhuizen. Totaal 680 bedden. Kindvriendelijk en veelzijdig met romeinse baden en sauna, zwembad, fitness, tennis- en swuashhallen, bowling, wellness, wandel- en mountainbikeparkoersen, bootverhuur. Gelegen in bosgebied aan een schitterend stuwmeer. Brouwerij en vakantiehotel zijn op te verwaarlozen afstanden van de Golf Resort Bitburger Land. Te lopen in stevige wandelingen of autoritjes van enkele minuutjes. Hotel kan golfarrangementen regelen. Op verschillende banen overigens.

Maar dit verhaal gaat over Bitburger Land. Een prachtbaan uit 1995 met een hoge ranking (11de) op de Duitse ranking. De sloperating is voor de mannen vanaf de medal tees: 133 en dat is hoog. Een handicapper 13.8 krijgt 17 slagen. Voor de vrouwen staat de slope op 128. De 18 holes beslaan en afstand van 6108 meter en zijn zeer gevarieerd. Alle holes hebben namen gekregen. Leuke dan wel toepasselijke. De smalle eerste hole: ‘Schietgebed’. De vijfde: ‘Geen verkeerde beweging!’ De zesde: ‘Eraan is niet erin’. De elfde: ‘Loch Ness’. De veertiende: ‘Hole in 5’. De zeventiende: ‘Plotselinge Dood’. En de achttiende: ‘Het paradijs heeft 18 holes.’ De negentiende heeft geen naam. Daar mag gelachen worden.

Hotel Dorint Biersdorf-am-See: www.dorint.com/bitburg - info@bitburg@dorint.com
Golf Resort Bitburg: www.bitgolf.de – info@bitgolf.de
Geschreven voor golfvivant.nl

«« Terug naar golfreizen overzicht