Columns

14-01-2020


Oh, wat was het gevaarlijk! Ze zouden kunnen bezwijken als ze niet in korte broek om de anderhalf miljoen euro van het Alfred Dunhill Championship mochten spelen. Het was zo verzengend heet op de golfbaan in Malalane bij de wilde dieren van Kruger Park, dat zij, de spelers, het toernooi anders niet konden volbrengen. En verdomd, ze kregen hun zin. Ze mochten van Tourbaas Keith Pelly en hoofdsponsor Johann Rupert hun balletje slaan in shorts. Primeur voor het professionele golf op het hoogste niveau. Doorbraak!

De eerste week van december was het inderdaad bloedheet in Zuid-Afrika. De temperatuur liep op tot 40+ graden. Het vooruit geschoven toernooi van de Europese Tour 2020 kende daar echter een voortreffelijke organisatie. Op elke tee kon koel water worden gedronken, met cremes factor 50 worden gesmeerd en worden geschuild onder grote parasols. Eigenlijk bestond eerder de kans dat de golfers een aanval van een leeuw of een olifant te verduren kregen dan de 72 holes niet te overleven. (Beide rampen deden zich trouwens niet voor).

Het is natuurlijk volslagen belachelijk dat een korte broek het redmiddel tegen oververhitting moet zijn. Alsof ontblote kuiten het ertoe zouden doen. Tegenwoordig komen uit de ateliers functionele broeken met complete pijpen van ultra-lichte stoffen. De proshop in Malalane had die vast wel in de aanbieding.

Het gebedel om de korte broek kwam voort uit toestemming die eerder is verleend aan de Europese Tourspelers (2017) en aan Amerikaanse (2019) voor het dragen van shorts in oefenronden en pro-ams. Ook al bedenkelijk. Mannen van hoog aanzien, begenadigd met zoveel talent dat zij met 'het spelletje golf' tonnen, zelfs (vele) miljoenen verdienen, zouden zich niet moeten verlagen door weer jongens te worden. Klasse hebben is klasse tonen. De korte broek, waarmee amateurs over de fairways darren, moeten rolmodellen aanschouwen. De korte broek is erosie van de dresscode. Deze doorbraak is afbraak. Wacht anders maar op het vervolg; bermuda's vol Pipo-bolletjes, knallende kleuren en veredelde zwembroeken. Om van de mouwloze shirts maar te zwijgen.

De korte broek helpt geen ene moer aan verbetering van het spel. Het bewijs kwam uit hetzelfde Alfred Dunhill. Wie won? Pablo Larrazabal. Deze Spanjaard speelde gewoon in keurige lange broek. Hij kampte nota bene tijdens de slotronde met pijnlijke voeten, wat niet door de hitte kwam, maar hij veroverde toch de hoofdprijs.

P.S. De vrouwen mochten meer dan tien jaar geleden tijdens toernooien zich meer bloot geven, waardoor hun topgolf een sexy uitstraling kreeg. Dat kwam die sport ten goede en veel meer in de belangstelling gebracht van publiek en sponsors.

Nationaal Golf Magazine, december 2019

«« Terug naar column overzicht