Columns

14-01-2020


Dit Nationaal Golf Magazine biedt veel dat eigenlijk niet bestaat: golfreizen. Althans niet in onze Nederlandse taal. Golf bestaat wel en Reizen net zo goed. Maar Golfreizen? Nee. In geen enkel woordenboek te vinden. Veel andere woordcombinaties met golf zijn wel officieel Nederlandse taal: golfveld, golfleraar, golfstok, golfwedstrijd.
Golfreizen hoort gewoon een plekje te hebben in Het Groene Boekje of de Dikke van Dale. Per slot van rekening maken wij, Nederlanders die massaal golf zijn gaan spelen, al heel wat jaren golfreizen naar allerlei buitenlanden tot exotische oorden als Mauritius aan toe. Wij vliegen uit naar golfbanen op Mallorca, in Zuid-Afrika, de Algarve, op de Canarische Eilanden en Madeira, we nemen de boot naar de links in Engeland en Schotland en we rijden naar de fairways van ons zeer geliefde vakantieland Frankrijk.

Golfreizen. Het is net zoiets als golfspelen. Ben je er eenmaal mee begonnen en heb je de smaak te pakken gekregen, dan houd je er nooit mee op. De keuze in golfreizen is oneindig. Je kunt zowat overal in de wereld naar toe en het leuke is dat je daar hoofdzakelijk met/tegen je eigen partner een partij speelt.

Golfreizen vereist wel een gedegen voorbereiding. Lang vooraf de starttijd reserveren is uitermate belangrijk. Doe je dat niet, dan kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Bij het krieken van de dag moeten afslaan is zo'n verrassing. Je heb dan niet eens de tijd gehad om je ontbijt te nuttigen, even in te slaan of de snelheid van de greens te testen. Daar word je niet blij van in je vakantie. Wij hebben het in verschillende landen meegemaakt.'U kunt om acht uur spelen, later kan het niet meer, want er is vandaag een wedstrijd van onze leden.' Of: 'Het is heel druk vandaag.'

Wat op buitenlandse banen ook vaak voorkomt is het ongevraagd samenvoegen van twee koppels tot een vierbal. Je kunt er aardige en leuke mensen mee ontmoeten, maar ook onaardige en nare lui. Met hen moet je dan een uurtje of vier, vijf en achttien holes mee door de baan. En uit goed fatsoen ook nog hun bal helpen zoeken in de rough... Meestal zijn het buitenlanders met andere gewoonten en manieren dan wij. Soms zijn het stellen die onderling nog ruzie lopen te maken ook. Het is waar, zo'n koppeling aan vreemden kan jouw golfdag behoorlijk vergallen. Voorkom die kwaal. Fijne golfreis!

Voor de reiskrant van Nationaal Golf Magazine, januari 2020

«« Terug naar column overzicht