Columns

23-09-2019


Onze Koninklijke Nederlandse Golf Federatie adviseert sinds vorig jaar de Nederlandse clubs 'Golf voor Senioren' op te nemen in het sportieve beleid. Voor vijftigplussers is het goed voor hun fitheid en hebben zij plezier met elkaar. De Koninklijke NGF heeft daartoe een programma ontwikkeld en helpt daarmee clubs bij Seniorengolf. Goed plan. Inderdaad zie ik, zoals bij mijn mooie club Zeegersloot in Alphen aan den Rijn, pro's en clubleden in de weer om van maatschappelijk gearriveerde mensen nieuwe golfers te maken.
Het is bekend, wij worden ouder en golf is een sport voor het leven. En ach, dan is golf maar echt een ouwelullensport en/of - voor u dames -
een ouwetruttensport. Niet in dezelfde woorden maar wel in daden nu als zodanig door de Koninklijke NGF erkend.
Aangezien golf ook een geweldige competitiesport is - hoeveel verschillende wedstrijdvormen zijn er wel niet? - werpt de NGF Competitie 2020 zijn schaduwen alweer vooruit. De Technische Commissies van 200 clubs breken hun hersens over de samenstelling van hun beste teams, waarvoor zowat 20.000 spelers zich opgeven. (Er is geen land waar zo massaal aan de nationale competitie wordt deelgenomen). Al die golfers zijn op te stellen in teams van zes met Jeugd, Dames & Heren, Senioren D & H.
Spelers van 50 jaar en ouder worden in golf erkend als 'senior' en zijn gerechtigd deel te nemen aan de competitie. Heel wat beoefenaren van deze ouwelullensport zijn een stuk ouder. Veel leven al in de zeventig en omdat 'we' steeds ouder worden groeit dat aantal enorm. In de seniorencompetitie ontstaat daardoor een ernstige ongelijkheid. Gezondheidstechnisch is 50 het nieuwe 40. Je zou kunnen zeggen dat een vijftiger dus niet in de seniorencompetitie thuis hoort. Maar dat is onzin. Vijftig is wereldwijd de grens, dus ook in Nederland. Gezondheidstechnisch is 70 echter niet het nieuwe 60. Een zeventiger merkt wel degelijk dat hij/zij op weg is naar de 80. Zonder dramatisch te doen openbaart zich dat op de golfbaan in verlies van lengte in de slagen en aangezien iedereen van dezelfde tee afslaat, scheelt dat behoorlijk. Bij zo'n ongelijke strijd kan de aardigheid van competitiegolf er snel af gaan.
Bij deze daarom een pleidooi voor een nieuwe opzet van de seniorencompetitie; een splitsing in leeftijdgroepen: 50-64 en 65+. Dat betekent gegarandeerd voor iedere senior (m/v) meer strijd, enthousiasme en plezier. Dan is het in de oudste categorie ouwelullengolf en ouwetruttengolf op gelijkwaardig niveau.

Column voor Nationaal Golf Magazine, augustus 2019

Foto: 'Ouwe' Jan Dorrestein, als 70-jarige nog een topper.

«« Terug naar column overzicht