Columns

23-09-2019


Boos zijn is een ding, boos blijven is iets anders, zeker niet goed. Maar misschien in bepaalde gevallen toch wel nutiig. Dit gesteld hebbende komen we op dit golfjaar.
* Eerst even een schuldinlossing. Ooit schreven wij op deze plek NOOIT meer de naam van meneer Tiger Woods te zullen noemen. Tot hij weer eens een major zou winnen. Wij dachten toen dat het hem nooit meer zou lukken. En wij kregen jarenlang gelijk, Tiger bakte er niet veel, zo niets, meer van. Evenwel, Tiger won dit voorjaar The Masters, zijn 15de major. Bravo.*
Wij besloten destijds, jaren geleden omdat wij boos waren, dat wij om redenen die iedereen wel weet, zijn naam niet meer te noemen in ons stukje proza op deze plaats.
Welnu, komen wij op dit voorjaar, brave, ambitieuze golfers die wij zijn. Weer een winter getraind, gediscussieerd met onze pro die ons altijd beter wil maken, ijverig gedaan wat hij ons opdroeg, getraind als waren wij Ajacieden die de beker en het voetbalkampioenschap moesten winnen.
En toen kwam de NGF-competitie. Teams tegen teams met 18 wedstrijdpunten als inzet. Uitslagen als 11-7, 4-14, 16-2 en andersom mogelijk. Zenuwen, zenuwen, want niet je eigen score was van belang, maar van het hele team. Net als toen, toen je voetbalde of hockeyde.
En als die heftige competitie na een week of vijf toch snel voorbij is, en waarachtig je een keertje in kampioensroes verkeert want ongeslagen gebleven in de singles, denk je, ik kan golfen. Ik kan golfen!
Nou, vergeet het. De eerste de beste keer dat er individuele wedstrijd plaats had, was de score niet bepaald om naar huis te schrijven. (Dit resultaat kan ook met 3-letterig woord worden omeschreven). Double bogeys, strepen op de kaart, mislukkingen. Boos. Woedende reacties. Gooien met clubs. Stampvoeten. Moeilijke beheersing. Ja, want je speelt met anderen. Gvd's worden meestal vergeven. Maar ze zijn niet te billijken. Foei.
De Amerikaanse sportpsycholoog Bob Rotella wist het lang geleden al. Hij schreef: 'Golf is not a game of perfect.' Hij bedoelde daarmee voor de amateur en misschien ook wel voor de grote golfspeler: Weet dat je nooit zult kunnen vermijden dat je een bal out of bounds slaat. Of in de sloot. Jouw golf zal nooit perfect zijn.'
Boos zijn in golf is derhalve uit den boze. En dom. Ooit, lang geleden mocht ik in Engeland een Pro-Am spelen met Vijay Singh, de man die in diens beste jaren Tiger Woods van de eerste plaats op de wereldranglijst wist te verdringen. Vijay, een buitengewoon relaxte persoon, bekeek het spel van zijn Nederlandse amateur-medespelers een tijdje aan en zei toen: 'Als je boos bent, wees dan boos op de bal. Geef de bal een harde klap.'

Column voor Nationaal Golf Magazine, mei 2019«« Terug naar column overzicht