Columns

23-09-2019


Het 100ste KLM Open kreeg in de persoon van Sergio Garcia een geweldige winnaar: wonderkind, kampioen van The Masters en Ryder Cup-held. Een Spaanse jonge kerel, die geinspireerd door Ballesteros de Grote, voor hij als El Nino de top van de golfwereld bestormde, dagelijks duizend ballen sloeg. Met zijn driver, zijn ijzers, wedges, honderden putts niet meegeteld. Grande Garcia! Drieendertig jaar na zijn idool trad hij in de voetsporen van de legende. 'Dit betekent veel voor mij', zei Garcia bij de huldiging van het Open, waar een aantal (jonge) Nederlanders zich in zeer positieve zin manifesteerde.
Van de negentien Oranje-zonen die op The International mochten afslaan, haalden zes het weekend; de nooit doorgebroken Reinier Saxton, de goedwillende prof Sven Maurits in de middenmoot/achterhoede. De overigen in de kopgroep, Joost Luiten voorop als ambassadeur en altijd als de enige en dus beste Nederlander op de Europese Tour.
Tot zover de feiten.
Joost werd nog tiende en dat was teleurstellend. Rowin Caron eindigde als 28ste en dat was hoopgevend. Wil Besseling won de Gerard de Wit Medal voor de beste Nederlander in het Dutch Open. De Noord-Hollander eindigde als zevende en het was wel tijd dat de oud-wereldkampioen bij de amateurs een prestatie van kaliber leverde. Waarom hij niet en zijn Oranje-teamgenoot van destijds wel doorstootte naar de top van de Europese Tour is een raadsel.
Heeft dat met werken te maken?
Feit is dat Joost Luiten, toen hij golf ging oefenen, eerste een uurtje of zes moest werken in de plantenkwekerij van zijn vader. Elke dag om zes uur op, taken doen en dan mocht hij naar de drivingrange en/of de golfbaan. Eerst werken en dan pas sporten. Henk Heijster, oud-directeur van de de Koninklijke NGF vertelde mij rond de eeuwwisseling: 'Wij hebben nu een ventje in de selectie, dat wordt wat. Hij moet eerst aanpakken in het bedrijf van zijn vader, en daarna mag hij pas wat golf gaan doen.' Wat betekende dit: duizend ballen per dag slaan.
Joost, nu 33, is aan de Europese top gekomen. Niet nummer 1 van de wereld, maar hij heeft wel al zeven toernooien op de Europese Tour gewonnen. Gevoelsmens Wil Besseling is niet zoals Luiten achter zijn vodden gezeten. Hij was jaren zoekende. Hopelijk heeft hij de weg nu gevonden.
Positief in het 100ste KLM Open was het optreden van Rowin Caron. Hij schitterde al eerder in eigen land, maar nooit voor vier dagen achtereen. Dit jaar was alleen zijn slotronde minder maar verdiende hij toch lekker. Caron is overtuigd van zijn weg naar de PGA Tour in Amerika via het circuit in Zuid-Amerika. Zou kunnen.
Volgens scribent dezer column, schrijver van het boek Bunker Blues over het Vallen en Opstaan van Nederlandse Golfhelden, maakt Koen Kouwenaar de beste kans om een topper in golf te worden. Want hij vindt dat duizend ballen slaan per dag absoluut noodzakelijk is om aan de top te kunnen komen. Juist!

Column voor Nationaal Golf Magazine, september 2019

«« Terug naar column overzicht