Columns

29-06-2007


Hoe bestaat het dat de grootste machthebber in de golfwereld als een blad aan de boom is gedraaid? Is hij gaan trillen als een espenblaadje omdat de machtigste golfer anders dacht?
Tim Finchem, de commissioner van de US PGA Tour waar de allerbeste golfers ter wereld hun clubs kruisen, vond een antidopingreglement en dopingtesten in de golfsport vorig jaar helemaal niks. Hij wilde er simpelweg niet van weten. Want, zo verzekerde hij Jan en Alleman, in onze topsport worden geen prestatiebevorderende middelen geslikt en gespoten. Golf is geen wielrennen, atletiek of honkbal. Golf is schoon.
Nog geen jaar later wordt er in zijn opdracht intensief gesleuteld aan een reglement om doping te bestrijden, dan wel om aan te tonen dat zijn leden drugs noch anabolen en epo nodig hebben. Wellicht al in 2008 zullen topgolfers na hun 18 holes niet alleen hun kaart met pars, birdies en eagles inleveren, maar ook in een potje moeten piesen en/of een druppeltje bloed afstaan. De US PGA Tour van Finchem hobbelt trouwens achter de LPGA van de vrouwen en de European Tour, onder druk van overheden in verschillende landen, aan. Finchem zou echter geen machthebber zijn als hij niet ook macht zou blijven uitoefenen. De grote baas deed dat door uit te roepen: De hele golfwereld moet in deze zaak op n lijn gaan zitten.
Vanwaar die 180 graden omslag? Omdat Tiger Woods had gezegd: Test ons allemaal op doping en zie dat niemand gebruikt? Kan zijn, Superman is machtig. Dit lijkt te veel voor de hand liggend. Er moet een andere reden zijn, en die ligt in een verder verschiet. Het heeft te maken met de vijf ringen van de Olympische Spelen.
Golf is erkend als olympische topsport, maar ijvert door de International Golf Federation al jaren vergeefs voor een plaats op het programma van de Olympische Spelen. Twee jaar geleden is de aanvraag afgewezen voor Londen 2012. Waarom? Geen zekerheid over deelname van de beste golfers ter wereld uit alle landen, en: gn antidopingreglement.
Wat gebeurde daarna? De IGF hield bij de laatste wereldkampioenschappen voor amateurs in Zuid-Afrika al dopingtesten. Niemand werd positief bevonden. Intussen zijn alle profcircuits in de wereld antidopingregels aan het opstellen. Ook de US PGA Tour.
De kans is groot dat de organisatie van de Olympische Spelen 2016 wordt toegekend aan het grootkapitalisme van de USA in New York. Daar mogen olympische golfkampioenschappen absoluut niet ontbreken. Het nieuwtje van het miljoenenspel om de FedExCup is er dan allang weer af. Machthebber Tim Finchem kan tegen die tijd Olympisch Golf tot Het Vijfde Major maken en daarmee de totale golfwereld een gigantisch plezier doen. Maar zonder antidopingregels, die alle olympische sporten dienen te hanteren, gaat dat niet.
Gechreven voor Leo's Week op VIPGolf.com

«« Terug naar column overzicht