Columns

29-10-2017


Ze gaan allen met dezelfde regels door de oneindig groene grasvelden, de twee soorten golfers. Je hebt enerzijds topgolfers. Dat zijn talentvolle sporters tot pakweg een jaar of veertig, die op de hoogste niveaus (amateur en prof) spelen. De besten verdienen goed geld in zwaar gesponsorde wedstrijden over de hele wereld. En je hebt recreatiegolfers. Dat zijn weinig jonge en veel oudere mensen die op enig moment in hun leven gegrepen zijn door het heerlijke buitenspel. Het golf der recreatiespelers heet 'ouwelullensport'. Zij verdienen soms een fles mooie wijn, een bos bloemen of een doosje ballen met mooie uitslagen in club- of regiowedstrijden.
Is de betiteling 'ouwelullensport' (ook wel 'ouwetruttensport') negatief en denigrerend of positief en bewonderend? Wij vinden het laatste. Deze soort golf is voor alle leeftijden. Geen sport kan worden beoefend tot op zo'n hoge leeftijd als golf. Fietsen kun je ook heel lang, roeien ook, en schaatsen of zwemmen eveneens. Deze sporten kunnen echter niet op tegen golf, want zij vragen meer een fysieke inspanning dan een technische. Met het klimmen der jaren ga je daar altijd achteruit.
Zo niet in golf. In golf kun je altijd beter worden, ook al ben je de zeventig reeds gepasseerd. Het gaat namelijk veeleer om techniek en hersengymnastiek dan om de (hartstikke gezonde) inspanning van de wandeling over achttien holes. Hoe langer je speelt leer je de golfbanen beter kennen; course management wordt nooit minder! Hoe langer je speelt leer je jezelf beter kennen. Niet alleen de specifieke kwaliteiten, juist ook de beperkingen. Daar handel je naar! Hoe langer je speelt kun je jezelf analyseren als golfer en zie je in wat de mindere onderdelen van je spel zijn en weet je dus wat zou kunnen verbeteren.
In casu deze stukjesschrijver: a. Keuze van de tee, wit, geel, blauw, rood. b. Oplijnen van de putt door een streep op de bal te trekken. c. Chippen met alle ijzers tussen SW en ijzer-5. d. Korte pitches over bunkers en bosschages.
Kost geen kracht. Kost een paar euro's voor oefenballen. Kost een beetje oefentijd. Kost wat assistentie van de pro. Levert op: een fijne handicap en vooral veel meer plezier met de mooiste sport die er bestaat. Wat een geluk dat je golf levenslang kunt beoefenen.

(Dit verhaal is gebaseerd op persoonlijke ervaringen opgedaan in 2016/17. Na een half leven voetbal nu dertig jaar liefhebbend recreatiegolfer. Nooit zoveel progressie geboekt als in mijn dertigste jaar.)

Voor Nationaal Golf Magazine, oktober 2017

«« Terug naar column overzicht