Columns

06-11-2016


De kampioen van The Masters is het niet. De veroveraar van The Open Championship ook niet. Zelfs de nummer 1 van de Race to Dubai is het niet. En ook de primus inter pares Sorry Joost van het KLM Open is niet onze golfer van het jaar. De grote man van het topgolfseizoen 2016 is de speler op plaats 101 van de Europese eindrangschikking. Zijn naam: Florian Fritsch uit Heidelberg, 30 jaar.
Deze Duitser verdiende 265.276, waarvan het overgrote deel in vijf wedstrijden tussen 4 september en 23 oktober. Hij speelde er toen zes, maar in het KLM Open beurde hij geen cent, omdat hij niet door de schifting kwam. Hij werd drie keer 7de : Omega European Open, Porsche European Masters en Dunhill Links Championship, goed voor dik twee ton. Met 33ste in de Britse Masters en 44ste in de Portugal Masters samen 34.000 stelde hij zijn tourkaart voor 2017 veilig. Ongelofelijk knap!
Is die prestatie wel zo bijzonder? Immers, veel meer golfers op de Europese Tour verdienden dit jaar een kwart miljoen euro zoals hij. Om precies te zijn honderd man. En zij sloegen meer prijzengeld bij elkaar. Veel meer. Tot miljoenen aan toe.
Toch is Florian Fritsch de grootste. Hij ging namelijk een onmogelijke uitdaging aan en slaagde cum laude. Hij presteerde het namelijk in slechts twaalf toernooien. Meer kansen had hij niet. Op de Hassan II Trophy na speelde hij alle toernooien op het Europese continent. Wegens vliegangst reisde hij per auto en boot. Vliegen naar landen in het Midden Oosten en Azi waagde hij onder geen enkel beding. Hij zou het wel willen maar durfde het niet.
Al het mogelijke heeft hij geprobeerd om van zijn vliegangst af te komen. Hypnose, cursussen van de vliegmaatschappij, testen in de cockpit, groepsgesprekken en meer. Vergeefs.
Fritsch wist vantevoren dat hij 24 van de 36 wedstrijden niet zou kunnen spelen. En waar hij wel kon aantreden miste hij veel oefentijd omdat hij langdurig in de auto onderweg was. Van Heidelberg naar Praag, naar Denemarken, vandaar naar Zwitserland, Nederland en na een week vrij naar Schotland, Londen en de Algarve... Duizenden kilometers over de weg, dagen en nachten op de boot. Zijn kans op kaartbehoud was minimaal. Hij redde het, als was het met een euro op zijn kant. In het Britse Masters haalde hij precies de cut met een tweede ronde in 71 slagen. Hij had er zelf 72 geteld en daarmee zou zijn droom uit zijn. Maar zijn telfout kon worden hersteld De twee volgende dagen won hij 23.973 en was hij een week later in Portugal gered. Vliegangstige Florian Fritsch kon zijn geluk niet op en reed met de kaart voor volgend jaar fluitend de 2500 kilometer naar huis in Heidelberg. In 2017 jaar staat hij voor dezelfde enorme uitdaging. Na deze prestatie verdient hij er een te winnen.

Voor Regio Golf Magazine, november 2016

«« Terug naar column overzicht