Columns

07-02-2016


Het is al zo lang geleden dat het nu wel geschreven mag worden geschreven. Op de altijd uitdagende golfbaan De Purmer riep destijds de bekende tv-omroepster bij het aanschouwen van de zoveelste waterpartij op de hole: 'Ojee. Daar ga ik mijn bal een nat pak bezorgen!' En ja hoor, even later klonk het 'ploemp' en weg was haar bal.
De vrouw die de avond tevoren op tv gedecideerd de politieberichten had geannonceerd over met kogels doorzeefde dode mannen in bosschages, gaf het golfspel zomaar niet op. Die emotievolle dag dreigde haar gehele ballenvoorraad tewater te gaan. Zo'n dieptepunt zou haar nooit meer overkomen. Vanaf dat moment op De Purmer ging het bij haar door fysieke en mentale training crescendo tot het niveau van groot speelplezier. Nooit meer watervrees!
Een ander verhaal. Ooit liepen wij zelf bij uitzondering goed te golfen in het NK voor vakbroeders, journalisten die over golf schreven. De titelstrijd, georganiseerd door de NGF, had plaats op de Koninklijke Haagsche G&CC. Op de tee van 18 rekenden wij ons stiekem een beetje rijk. Een par of een bogey op de laatste hole zouden ons op 37 c.q. 36 punten brengen. Kon daar iemand anders nog aankomen? Toen zei een van onze competitors, een fijne vriend overigens, langs zijn neus weg: 'Op deze laatste hole zijn reputaties gesneuveld. Hier zijn scores volledig naar de kloten gegaan.'
Dat had hij nou niet moeten zeggen!
Wij rosten even later onze bal out-of-bounds en beëindigden de hole met een dubbele bogey, goed voor een miserabel stableford-punt, eindscore 35 en 'slechts' derde in het NK. Maar onze goede vriend had wel gelijk!
Waar reputaties kunnen sneuvelen en scores naar de kloten gaan, moet je jezelf niet rijk rekenen.
Deze twee gebeurtenissen uit ons geheugen, kwamen bovendrijven in een recente ontmoeting met voormalig topspeler en ex-teaching pro Constant Smits van Waesberghe. Hij predikt het NU. 'Kijk niet naar het verleden, kijk ook niet vooruit. Blijf in het NU. Waar is jouw aandacht? Als je aandacht bij het resultaat is, ga je in de fout. Denk niet: ojee, ik ga in het water slaan! Het onbewuste is altijd groter dan het bewuste. Laat daarom bij alles wat je doet je aandacht zakken naar je eigen krachtcentrum. Bij golf: focus telkens op een mooie stroke maken! Niet de putt willen holen, maar een mooie stroke maken. Nu. Een mooie slag slaan naar het doel. Het resultaat zie je dan vanzelf.'
Omdat wij Constant Smits al wat langer kennen en zijn aanmerkingen in de praktijk meer dan eens hebben getoetst, moeten wij hem gelijk geven. Volledige forcus op 'de mooie stroke' heeft wel degelijk tot resultaten geleid.
Met de kennis van NU zouden wij die titel toen op de Haagsche absoluut hebben gewonnen!

Column voor Regio Golf Magazine, februari 2016

«« Terug naar column overzicht