Columns

14-09-2015


St. Andrews, Oost-Schotland. De avond valt over de 400 jaar oude Old Course. De laatste spelers van het grote kampioenschap doen hun laatste slagen. Een tiental mannen in groene werkkleding struint over de fairways van het Home of Golf. Geregeld houdt een van hen stil, bukt zich, steekt iets in de grond en strooit tenslotte een mengsel van aarde en graszaad over de wond in het speelveld.

De volgende dag is de ontknoping van de grote wedstrijd. The Old Course zal dan weer in optimale conditie zijn. Bij het krieken van de ochtend zullen dezelfde groenmannen op hun maaimachines de greens hun gewenste topsnelheid geven.

The Old Course mag dan niet de mooiste golfbaan ter wereld zijn, zij is mooi van lelijkheid. En hoe druk door het jaar ook bespeeld door liefhebbers uit alle werelddelen, zij is altijd groen.
Het baanonderhoud is dan ook de grootste zorg bij St. Andrews Links. Daar werkt veel personeel aan, zo'n beetje de helft van de mannelijke bevolking van de stad. Voor de inwoners is golf spelen op The Old Course spotgoedkoop, voor ieder ander is het peperduur. De greenkeepers moeten per slot van rekening ergens van worden betaald en er is veel onderhoud te doen.
Geslagen plaggen worden lang niet altijd teruggelegd, veel van de heilige fairways zijn er gestolen! Dat begon lang geleden met een supporter van de Amerikaan Arnold Palmer, een immens populaire speler. Deze fan volgde Palmer overal van dichtbij en als hij zijn kans schoon zag, drukte hij de door Arnie geslagen plag achterover om deze thuis in de tuin te planten. Zo creëerde hij met plaggen van heel veel banen in de wereld een eigen Arnold Palmer Fairway. Perfect onderhouden!

Naar het schijnt hebben veel fans van grote spelers deze hobby overgenomen. Persoonlijk hebben wij overwogen de plaggen van Joost Luiten van de Kennemer, waar hij het KLM Open won, te pikken. We zijn er niet aan begonnen, want niet in het bezit van een tuin.

De Afslag van GC Zeegersloot

«« Terug naar column overzicht