Columns

24-08-2015


Een man van 65 als topattractie in ons grootste golfevenement. De Amerikaan Tom Watson is, en aan de woorden van toernooidirecteur Daan Slooter hoeft geen seconde te worden getwijfeld, de meest gelauwerde golfer die ooit aan het KLM Dutch Open heeft deelgenomen. Acht majors bij dik zeventig andere officile wedstrijden pronken op de erelijst van Major Tom.
De misschien beste links-speler niet te verwarren met linkshandige speler ter wereld aller tijden nam in juli afscheid van The Open Championship ofwel het Britse Open dat hij in zijn topjaren vijf (!) keer won. Twee ronden lang juichte het (overwegend Britse) publiek hem toe. Op de achttiende hole van St. Andrews' Old Course viel hem een staande ovatie ten deel. Een welverdiend eerbetoon.
Tom Watson verliet The Open, waarvan hij zielsveel hield, deze zomer als 156ste in het tussenklassement. Laatste, edoch geen schande. Hij kreeg meer applaus dan zes jaar geleden toen hij The Open bijna won.
In 2009 zou de major-triomf van de 59-jarige een ongekende wereldprestatie zijn geweest. Watson had op de laatste hole een ogenschijnlijk gemakkelijke putt voor zijn zesde triomf. In de Franse sportkrant l'Equipe vertelde hij in een groot interview over dat dramatische moment: Ik stond boven de bal en dacht: maak hem zoals je zo'n putt maakte toen je tien jaar was. Doe het zoals je weet dat het moet! Het werd een complete mislukking. Watson maakte bogey in plaats van de winnende par en verloor daarna een playoff tegen zijn landgenoot Stewart Cink.
In een interview voor Golf.NL verklaarde Tom Watson uit te kijken naar het KLM Open en zeer benieuwd te zijn naar de Zandvoortse links, genaamd Kennemer Golf & Country Club. Het KLM Open zal hij daar niet winnen maar het beste van zichzelf geven, doet hij beslist wel. Voor de nieuwsgierige volgers kan het een genoegen zijn hem te volgen. Een leerzaam genoegen. De veteraan gaat prachtig golf laten zien, met stijlvolle slagen. Maar ook zal hij verrast worden, dat de bal niet doet wat hij voor ogen had. Hoe hij daar mee omgaat, is groots. Geen getier of gevloek, geen gesmijt met clubs, geen gescheld op de caddie, geen schuld bij fotograferend publiek. Golf, zegt hij, golf kent alleen maar fijne momenten, waarin je slechte slagen moet accepteren en je altijd moet wachten op het onverwachte dat je ten deel valt.

Regio Golf Magazine, augustus 2015

«« Terug naar column overzicht