Columns

22-07-2015


Op een lommerrijke plek van het populaire terras ontmoeten wij een oude golfvriend. Hij staat bekend als een uitstekend speler die, om zijn immer smaakvolle outfit, 'Armani' wordt genoemd, naar de beroemde modeontwerper Giorgio Armani. Op onze vraag: Golf jij niet meer?, antwoordt Armani: Niet meer? Ik golf nog wel hoor. Alleen niet in de zomermaanden.
Huh. Waarom niet in de zomer? De mooiste tijd van het jaar!
Twee redenen, legt hij uit. Ten eerste de hittegolf. De fairways drogen op, ze worden geel en keihard. Van mijn afstanden klopt niets meer en de greens krijgen een snelheid waar ik weinig mee kan. Ten tweede, gaat hij voort met naar fluisterhoogte gedempte stem, kan ik het niet langer aanzien!
???? Wat niet?
Ik vind het verschrikkelijk. Die senioren in hun vormeloze korte broeken om de oude benen onder een vloekend gekleurd shirt over meestal een dikke buik. De dames stemmen hun kleding nog een beetje af, maar de mannen...., hoe zij er bij lopen..., niet om aan te gluren!
Man, je hoeft daar toch niet op te letten, kijk een andere kant op!
Dat kan ik dus niet. Vooral daarom kom ik 's zomers niet meer op de golfbaan. Ik vind dat de clubs, of nog beter de NGF, de kledingvoorschriften moeten aanpassen. Als alle mannen tegenwoordig al een poloshirt met kraag moeten dragen, vind ik dat zij voortaan ook in een pantalon moeten spelen. Zeker de kerels boven de vijfenvijftig!
Tja, Armani, als je het zo zegt. Golf is natuurlijk een elegante, sierlijke sport met regels en etiquette waarin spelers hun eigen scheidsrechter zijn. Nette kleding getuigt van respect voor het edele spel. Er zijn zat broeken te koop van ultradunne stof voor de warme dagen! De bermuda is voor professional golfers trouwens al lang verboden. Een voorval uit de vorige eeuw: in Montego Bay spelen 24 van de beste golfers uit de vijf werelddelen het wereldkampioenschap. Het is daar op Jamaica heter dan bloedheet. Wij volgen Sam Torrance tijdens zijn eerste ronde. De Schot puft en kreunt achttien holes lang. De zon is onbarmhartig, de wind uit zee verkoelt totaal niet. Vr het WK begint heeft Torrance al gepleit voor het dragen van een korte broek. Na de eerste speeldag in de hittegolf doet hij dat opnieuw, met zo'n kracht dat het een rel wordt. De wedstrijdleiding, bemand met kopstukken uit de Amerikaanse en Europese PGA Tour, is echter onvermurwbaar. Caddies die zware tassen zeulen, mogen in shorts. Spelers absoluut niet. Gelukkig maar, vindt ook Armani. Want kijken naar topgolf doe ik in de zomermaanden wel. Zo'n Brits Open is een lust voor het oog.

Voor Regio Golf Magazine

«« Terug naar column overzicht