Columns

13-04-2015


Professioneel golf is een andere tak van sport dan amateur-golf. Middenin de competities voor jong en oud in Nederland is dit op vier prachtige televisie-avonden met The Masters weer eens ondubbelzinnig aangetoond. De pas 21-jarige Jordan Spieth sloeg door de nauwste openingen in de bossen zijn bal altijd voor een vette birdie- of eagle-kans op de greens om de Groene Blazer te winnen. De 44-jarige Phil Mickelson kon zo risicovol niet aanvallen of hij tikte uit een beroerde ligging in het zand de zoveelste eagle binnen. De 31-jarige excentrieke Koreaan Kevin Sanwook sloeg uit de bunkers naar greenhellingen om zijn bal terug te laten rollen in de hole, een waar kunststukje.
Dit en nog veel meer zag er vanzelfsprekend uit bij die professionals in The Masters. Z vanzelfsprekend dat het een verrassing was als een keer iets niet lukte. Zulke sterke staaltjes komen bij het amateur-golf hoogst zelden voor. Deze aprilmaand wordt door veel uitstekende spelers in de Nederlandse competites gespeeld. Her en der zijn al mooie dingen gezien en zullen er naar de ontknopingen begin mei meer te zien zijn. De regels zijn gelijk, maar het is door een wereld van verschil een andere golfsport.
Golf in ons land is overigens nog een keer in twee te verdelen: amateur-golf door mannen en amateur-golf door vrouwen. De dames spelen anders dan mannen. Hun afslagen gaan vrijwel altijd recht naar het midden. Ze spelen rustig naar de greens en maken zelden een 3-putt. Mannen swingen vanaf de tee met alles wat ze hebben, ze willen hard en ver. Talloze afslagen trekken naar links of draaien naar rechts. Is de afstand naar de green enigszins haalbaar, dan gaan mannen voor de vlag. Wanneer vrouwen zelden of nooit hun bal moeten zoeken in de rough of het water, overkomt mannen elke ronde zulk onheil.
Er is ook een verschil in benadering van de golfpartij. Vrouwen kleden zich met zorg, zij zullen nooit in een niet-kloppend ensemble aantreden. Trui, shirt, broek, sokken en handschoen zijn op elkaar afgestemd. Mannen doen dat niet. Dit valt geweldig op tijdens de competitie. De heren dragen wel de clubtrui in dezelfde kleur, maar de broeken en andere attributen detoneren, soms oogverblindend.
Vrouwen hebben 'voor onderweg' ook altijd iets lekkers in de tas. Gedroogde vruchten, een doosje met zuurtjes. Mannen dragen een bruine boterham met kaas in een plastic zakje.
Een ander groot verschil: vrouwen praten na afloop in het clubhuis nooit meer over de wedstrijd, ze recapituleren de holes niet en laten ook geen analyse los. De mannen ouwehoeren dikwijls nog een eind weg. Ik miste een klein putje op hole 7 en Drie down na drie holes en toch maar 2&1 verloren, enzovoort.
Ziehier de golfsport in een kwartet verschillende gedaanten. Er bestaat een middel dat alle vier verbindt: liefde voor het sport. Wij houden allemaal enorm van golf. En de regels maken dat we ook allemaal met elkaar golf kunnen spelen.

Regio Golf Magazine april 2015k

«« Terug naar column overzicht