Columns

12-04-2007


Golf is voor alle leeftijden. Topgolf niet. Topgolf is sport voor jonge mensen, zoals in The 71th Masters gedemonstreerd door de 31-jarige outsider Zach Johnson met een indrukwekkende zege onder zware omstandigheden.
Prestaties leveren in golf kan weer wel door jong en oud. Door stokoud zelfs.
De wereld werd de afgelopen week verblijd met een bericht van Associated Press. De 102 jaar oude Elsie McLean sloeg een hole-in-one. De eerste in haar lange leven. Zij deed dit op de 100 yards (90 meter) lange par-3 van Bidwell Park in Chico, Californi. Elsie hanteerde voor de zondagsslag de driver. Voor een oude dame weet ik de bal nog goed te raken, zei ze voor de locale televisie. Op 24 april wordt ze in de USA een nationale beroemdheid, want dan mag zij haar verhaal komen vertellen in The Late Show van Jay Leno. Zij speelde met Pasen klaar wat geen der sterren in dezelfde week op Augusta National in The Masters vermocht.
Elsie McLean is nu de oudste mens ter wereld met een hole-in-one op de palmares. Zij snoepte het vijf jaar oude record af van de 101-jarige Harold Stilson die in 2001 op de Deerfield GC in Florida met n swing tegen de bal de hole wist te vinden.
Het mag duidelijk zijn: wonderen zijn het golf niet uit. Elsie McLean herinnerde deze eigenwijze schrijver aan een dergelijk wonder op de Golfvereniging Leeuwenbergh te Leidschendam. In de tijd dat deze club slechts zes par-3-holes rond de drivingrange bezat, een jaar achttien geleden, hield de club zomeravondwedstrijden. Rijp en groen speelde door elkaar. Op de tee van de eerste hole over 73,5 meter nam het meest bejaarde dametje uit het deelnemersveld haar naam is in de vergetelheid geraakt - de langste club uit haar roze golftas. Maar mevrouw, de houten-3 voor zon afstandje?, vroegen de competitors. Ja, de houten-3, want anders heb ik geen lengte!, bitste zij vr de afslag. De vrouw op leeftijd, die zij niet verried, stak zorgvuldig een teepeg in de aarde, plaatste een roze bal, nam de stand in voor de swing en sloeg een klassieke hazennaaier. De bal zoefde door het gras, recht op de vlag af, botste tegen de pin en viel in het gat. Hole-in-one! De blik in haar ogen kon niet triomfantelijker zijn.
Haar competitors van die avond moesten na hun afslagen met de pitching- en sandwedges heel wat keren putten voor zij de plek bereikten waar het balletje van de bejaarde dame lag bij te komen van de enkele reis.
Moraal van deze verhalen: golf is voor alle leeftijden. Iedere golfer/golfster kan een hole-in-one slaan. Als je maar lang genoeg geduld hebt.

Geschreven voor VIPGolf.com

«« Terug naar column overzicht