Columns

24-03-2015


In de tijd dat wij als senior journalist nog dagelijks over topsport schreven, genoten wij het voorrecht in de aanloop naar elke Dutch Junior Open een perswedstrijd te spelen. Een onverdeeld genoegen, want dit jeugdkampioenschap voltrekt zich sinds 1984 jaarlijks op de prachtige bosrijke golfbaan van Toxandria in de buurt van Breda.
De organisatie van het toernooi koppelde in die tijd de persvertegenwoordigers altijd aan enige talentrijke en veelbelovende jonge deelnemers. Zo mochten wij daar door de baan met potentile kampioenen als Dewi-Claire Schreefel en Tim Sluiter. Beiden wonnen in het Dutch Junior Open daar meer dan eens het Groene Jasje en bovendien uitnodigingen voor het KLM Open en Ladies Open.
Van Jeroen Krietemeijer, met wie wij zeven jaar geleden werden ingedeeld, hadden wij nooit eerder gehoord. Het beleefde iele ventje uit Vught was toen net 14 jaar. Maar golfen dat hij al kon! Hij jaste de ballen tussen de bomen door naar het midden van de fairways en naar de greens alsof hij Tiger Woods was. Wij raakten zo diep gemponeerd dat wij zelf geen bal fatsoenlijk raakten en er de eerste holes dan ook geen pepernoot van bakten. Tot ons ongenoegen en schaamte. Wij monkelden na enkele holes gepruts nederige excuses naar de uitblinkende junior. Waarop Jeroen ingreep. Kijkt u eens, zei hij, als u de grip een beetje meer zo houdt en de backswing was rustiger maakt, gaat het zeker een stuk beter. En waarachtig, de golfles van deze 14-jarige werkte heilzaam. Een paar mooie parretjes waren het gevolg. Wij weer blij.
De jonge maestro zal het glad vergeten zijn, maar voor ons (talentloze 60'er met ongebreidelde liefde voor golf) was het daar op Toxandria een onvergetelijke ervaring. Wij bleven supporter van deze knaap. Wij waren blij voor hem toen hij op Golf National in Parijs het Frans Young Masters (voor spelers onder 16 jaar) op zijn naam schreef. Ook toen hij met het team van Prise d'Eau Nederlands kampioen werd. Zijn scooter-ongeluk waarbij hij een dubbele open beenbreuk opliep, greep ons aan.
In september vorig jaar speelde hij het KLM Open op de Kennemer. Jeroen Krietemeijer haalde de cut als enige amateur en won de Robbie van Erven Dorens Cup. Wij keken naar hem bij de huldiging en durfden voorzichtig te preluderen op de toekomst. Daar stond me toch een zelfverzekerde volwassen kerel. Ogenschijnlijk sterk als een beer en met een blik in de ogen van Wie doet mij wat. Wacht maar, over tijdje sta ik daar met de grote beker. Dan til k dat ding boven mijn hoofd.
Wij hopen het. Ons geloof in Jeroen Krietemeijer is nog meer gesterkt door zijn overwinning onlangs in het Spaanse Jerez. Op Sherry Golf won hij na een slopende finale tegen de Ier Gary Hurley over 36 holes de Copa del Rey, ofwel het Spaans Amateur Kampioenschap, een prestigieus amateur-golftoernooi. Sergio Garcia won het in 1998 en Joost Luiten in 2005. Wij weten allen welk een geweldenaren die twee zijn geworden. Jeroen Krietemeijer, die door deze zege het Spaanse Open mag spelen, zei: Dit moet mijn topjaar bij de amateurs worden. Eind 2015 word ik professional golfer.
Wij weten honderd procent zeker: Joost Luiten zal niet lang meer de enige Nederlander op het allerhoogste niveau zijn.

Regio Golf Magazine

«« Terug naar column overzicht