Columns

24-02-2015


Elf jaar geleden lanceerde Tiger Woods zijn boek 'Hoe ik golf. Het geheim van mijn spel'.
Hij was toen nog de keizer van de golfwereld die altijd won waar hij wilde winnen. Zijn boek was een fragmentatiebom over alle golflanden. Dus ook bij ons. De Nederlandse uitgever die de rechten verwierf van deze 1,8 kilo wegende 'stoeptegel', zocht een schrijver-met-golfkennis voor de vertaling van deze, zo meende hij, revolutionaire leerstof voor iedereen. Aan deze bescheiden sportliterator luidde zijn vraag: Wil jij de vertaling doen? Wat een eer!

De Almachtige Tiger Woods vertalen. Wie wil dat niet? Het aanbod na ampele overwegingen toch afgeslagen. Behalve dat het honorarium vergeleken met het salaris van de swingende multi-miljonair het predicaat aalmoes amper verdiende, wekte de inhoud van het boek weerzin op. Het besloeg zo'n 300 pagina's mt foto van een lachende Tiger. Om gek van te worden! Op elk beeld stond hij te stralen met het mooiste gebit van de hele wereld. Jaloers makend die rij parelwitte tanden!

(Emile van Gelder verzorgde de vertaling, waarna het leerboek is verschenen. Hoe ik golf staat al tien jaar in onze boekenkast leerzaam te zijn. Nooit meer opengeslagen, nooit iets van opgestoken.)

Sinds de verschijning in 2004 is het met de fenomenale golfer Tiger wat minder gegaan. De eens onoverwinnelijke nummer n won in 2008 zijn 14de en vooralsnog laatste major, het US Open. Kreupel van de pijn, maakte hij de winnende putt. Hij kreeg gaandeweg meer blessures dan hij toernooien won. Zijn huwelijk met de blonde Zweedse mannequin Elin Nordegren liep op de klippen toen uitkwam dat hij 'het' deed met veel andere vrouwen. De moeder van zijn kinderen joeg hem op een avond met een ijzer-7 hun droomhuis uit. Tiger moest na de echtscheiding 110 miljoen dollar alimentatie aftikken. Veel meer ging verloren. Wat overeind bleef was zijn schitterende mond met tanden.

Tot de derde week van het nieuwe jaar 2015. Plotseling vlogen foto's de wereld over van Woods met gat tussen zijn tanden. De beelden werden geopenbaard nadat hij in St. Moritz getuige was van het wereldrecord door zijn vriendin, de skiester Lindsey Vonn. De wereld- en olympisch kampioene behaalde haar 63ste overwinning voor de World Cup, n meer dan de Oostenrijkse Annemarie Moser ooit. Tiger was er speciaal voor uit Florida gekomen. In het gedrang bij het erepodium zou een fotograaf met zijn camera zijn gezicht hebben getroffen en was de tand afgebroken. Zo luidde de lezing van Woods' manager.

De waarheid over dit verhaal wordt ernstig betwijfeld. Er was geen incident geweest, er vloeide geen bloed en er is geen proces verbaal opgemaakt. Hoe kwam Tiger dan wel aan het fietsenrek in zijn mond? Zit zijn ex-vrouw hier achter? Woods zou de moeder van zijn kinderen opnieuw ten huwelijk hebben gevraagd. Had hij toen al een verhouding met de olympisch ski-kampioene? Betrof het een wraakoefening door Elin Nordegren met haar ijzer-7? Of is dit een complot-theorie?

Wat brengt de golfwereld trouwens nog meer aan nieuws dit jaar? Eerst hadden we de ontvoerde en beroofde Australir Robert Allenby in Hawaii, vervolgens de bekentenis van alcoholverslaafde Dustin Johnson en daarna de op zijn gezicht geslagen Tiger Woods.

Column voor Regio Golf Magazine

«« Terug naar column overzicht