Columns

26-08-2012


Na een oneindig slechte ronde golf met de 'Ridders van de Donderdag' hebben wij het boek van Joost Steenkamer weer eens van de plank getrokken. Kort na het lezen van 'Bedankt voor het Spelen!, over inspiratie, gemoedstoestand en succes' in de lente van 2010 leverde schrijver dezes, zeer middelmatige handicapper overigens, de beste prestaties. De allereerste eagle-2 gemaakt op een moeilijke par-4, gepaard aan een overwinning in een toernooi voor de media met veel deelnemers.

Joost Steenkamer was gedurende meer dan twintig jaar een uitstekende golfer. Hij behaalde overwinningen op de Challenge Tour, EPD Tour en de PGA Holland Tour en is in het Nederlandse circuit nog steeds een pittige competitor. Als speler ging hij vroeger ook door diepe dalen, waaronder het missen van een kaart voor de Europese Tour.
In zijn boek, verschenen eind 2009, schreef hij alles op. Ook hoe hij zich verdiepte in verschillende spirituele benaderingen. Hij werkte met sportpsychologen en meesters in Tai Chi, Chi Kung en Kung Fu. Het gaat ook over golf, maar niet over de techniek hoe de bal te slaan; van gras, uit zand of op de green.

Het gaat over vertrouwen.

Vertrouwen komt per fiets en vertrekt per trein, staat er onder andere. Een interessante zin. Joost Steenkamer dus maar even gebeld. Hij is sinds acht jaar bondscoach bij de NGF. Hij verklaart: De ene week gaat het beter dan de andere week. Kijk naar de topgolfers. Zij maken op de eerste dag van een Open 63 en de dag erna 74.

Okay. Zo zullen wij naar The Open Championship kijken en de wedstrijden die daarna komen, zoals het KLM Open in Hilversum.

Er valt voor de gewone amateur ook veel te leren in 'Bedankt voor het Spelen!'. Wij weten het nu ook weer hoe die eagle twee jaar geleden op onze score-kaart kwam te staan. Gewoon domweg vergeten. Het kostte slagen, ballen en mooie uitslagen. Het ging om dit: 'Kijk naar een punt in de verte en trek dat punt langzaam steeds dichter naar je toe. Laat het via je neus naar binnen komen. Voel het in je neus. Laat dat gevoel langzaam naar beneden afdalen. Naar je borst, daarna naar de onderbuik. Zink en laat het gevoel daar rusten.'

Golf is daarna 'a piece of cake'. Wij hebben het weer toegepast en verdraaid, de ballen gingen weer lekker door de lucht in de gewenste richting. Het vertrouwen is terug. Nu nog beter putten...

Nogmaals Joost aan de telefoon: Golf leert je veel over jezelf. Je bent als mens snel in denken en handelt daardoor impulsief. Voor golf is het snelle denken en veel afleiding niet goed. Als lange-afstandsloper zou het minder erg zijn dan als golfer. Ik heb het persoonlijk ervaren. Toen ik begon als professional golfer was er niemand die aangaf hoe met focus om te gaan.

Steenkamer coacht namens de NGF jonge topamateurs en brengt hen zijn ervaringen en inzichten over. Hij ziet talent ontluiken. Er is weer een meisje onderweg. En wat Daan Huizing presteert is ongelooflijk. Hij staat derde van de wereld bij de amateurs en wint buitenlandse toernooien z dik! Briljant.

Voor Regio Golf, juli 2012

«« Terug naar column overzicht