Columns

20-03-2007


Het is 1993. China is bezig zich te ontrukken aan het levensdictaat uit het Rode Boekje van de Communistische Partijleider Mao Tse-Tung. De nieuwe leiders van het uitverkoren volk hebben zich tot doel gesteld met hun anderhalf miljard mensen de economische markt n de sportwereld te bestormen. Hun eerste doel is de organisatie van de Olympische Spelen binnen te halen.
In 1993 in Monte Carlo waar de leden van het Internationaal Olympisch Comit de beslissing nemen voor de OS van 2000, staan de Chinezen gewassen en met de borst vooruit klaar om de hoofdprijs in ontvangst te nemen. Foutje! Slimme Australirs hebben voor hun stad Sydney op het laatste ogenblik bij hebberige officials uit ontwikkelingslanden in de wereld bundels bankbiljetten gestrooid en winnen de verkiezing tegen Peking met twee stemmen verschil. De OS van 2000 zijn in Sydney.
Nooit van ons leven zulke woedende koppen gezien als daar in het Prinsdom aan de Middellandse Zee. Het is een harde les voor de Chinese delegatieleiders. Ze trekken lering uit de schade en schande, kennen daarna geen faliekante mislukkingen meer. Acht jaar later krijgen ze de Olympische Spelen 2008 voor Peking wel en halen zij daarna met hun munten uit hun groeiende welvaart ook talloze andere grote sportevenementen binnen: Formule 1, MotoGP, Tennis Masters en Golf.
Veel golf, hl veel golf. De rijke sporten lurken dorstig aan de kapitaalstromen van de nieuwe wereldeconomie uit Shanghai en Peking.
De Europese Tour was er het afgelopen seizoen al met vijf wedstrijden. Dit zullen er dit nieuwe seizoen zes zijn: HSBC Champions, Hong Kong Open, TCL Classic, China Open, Asian Open en Johnnie Walker Classic.
Of dat niet genoeg is, komt er ook nog een zevende bij, want het World Golf Championship heeft de World Cup of Golf voor zowel 2007 als 2008 verpand aan China. De wedstrijd voor landenteams van twee spelers zal plaats hebben op Mission Hills op 18 van de daar gelegen 180 holes. Mission Hills is daarmee de grootste golfaccommodatie van de hele wereld, een prestigeobject van Chinese witte boorden voor wie golf nog niet zo lang geleden een onacceptabele bezigheid was. De garantie voor twee jaar vonden zij niet genoeg. Zij trokken door. Zij kochten de WC of Golf uit het World Golf Championship om het tot en met 2018 in bezit te hebben. Omega tekende voor 12 jaar als titelsponsor.
Wat volgt? Wat komt er daarna? Houdt het een keer op? Krijgen wij allemaal het Rode Golfboekje? De golfwereld lijdt aan een Chinasyndroom. Het edele spel verdwijnt door de lucht naar China. In de golfwereld is het werkelijkheid, gebouwd op het oude idee-fixe dat splijtstof door een meltdown in een kerncentrale dwars door de aarde naar Mao zou trekken.
De Verenigde Staten van Amerika lokken sinds jaren met het rijkst gedoteerde profcircuit de grootste golftalenten weg uit alle landen van de wereld. China is nu bezig aan het andere eind van de wereld. De yuan magnetiseert al net zo sterk als de dollar. Europa, geboortegrond van golf, raakt hoe langer hoe meer uitgepoept.

Geschreven voor het blad Golf2Day, maart 2007

«« Terug naar column overzicht