Columns

18-12-2010


Vol verwachting klopt ons hart. Nog een paar nachtjes slapen en dan hoeft dat niet meer. In 2011 kunnen we 24 uur per dag golf op televisie zien! Nederland begint zo aardig op Amerika te lijken. Sport1 start een speciaal Golfkanaal: Sport1 Golf.

Voor de Nederlandse golfverenigingen met groot plasmascherm in het clubhuis, en dat zijn ze zowat allemaal, is dit geweldig nieuws. Hoeft daar, op loze dagen van de Europese Tour, niet meer te worden gezapt naar voetbalduels of wielerkoersen. Het wordt voortaan golf van opening tot sluiting, een eminente gelegenheid om op elk moment van de topspelers af te kunnen kijken ter verbetering van eigen swing, course management en puttingstroke. De meeste van de 350.000 geregistreerde Nederlandse golfers kunnen inderdaad nog (veel) beter worden als ze dat willen, ook al behoort het merendeel tot de senioren. Helaas is bij velen de stilstand ingetreden, vinden ze hun niveau wel best. Maar dit terzijde.

Gaan we nu met ons 350.000'den plus aanhang en dat zitten we al snel op een miljoentje elke dag golf op tv kijken? Niet alleen naar 'onze jongens' Joost Luiten, Robert-Jan Derksen, Maarten Lafeber, Floris de Vries en Tim Sluiter maar ook naar de PGA Tour, de Senior Tours, de Asian Tour, de vier Majors en de verschillende World Championships? En zelfs naar de Challenge Tour en misschien wel de LPGA uit de USA met onze topvrouwen Dewi Schreefel en Christel Boeljon? Het is zeer de vraag.
Eind 2011 zijn wij benieuwd naar de kijkcijfers en naar het gegroeide aantal betalende leden van de sportzender. Mogelijk helpt Sport1 Tennis (Beoefenaren in Nederland: 770.000) mee met het opkrikken van het abonneebestand. Sport1 zendt nu al 5500 uren live programmering van sport uit (een jaar telt er 8760).

Is de Nederlander wel een liefhebber van golf op tv? Natuurlijk kijkt iedereen wel eens. Maar dit zijn altijd de dezelfde enkele 10.000'den. Zij hebben al lang Sport1 voor de Europese Tour, hoewel daar de afgelopen jaren zeer zeldzaam een glimp van de Nederlandse spelers viel op te vangen. Afgezien van de slechts seconden durende swings van de topgolfers is zo'n wedstrijd saai als wat. Echt spannend wordt het pas bij de ontknoping van de laatste ronde wanneer het gaat om de glimmende trofee en cheque met veel nullen. Golf op tv gaat zo snel als het groeien van het gras op de fairway. De commentatoren kunnen ook weinig helpen tegen de slaapverwekking. Zij doen hun best met interessante informatie over hoe holes te spelen, maar dan nog. De ohjohojoi of aiaiai als een balletje naast de hole valt, getuigt van meelevendheid, maar dat zijn zo veel van die momenten. De commentaren klinken altijd positief. Nooit een onvertogen woord of harde kritiek. Interviewtjes tussendoor zouden de boel flink verlevendigen. De Belgische tv doet dat bij wielerkoersen die doorgaans even saai en lang zijn, en dat is een reden een voorkeur voor 'de Belg' te hebben met de Tour de France.

Golf is veel spannender om zelf te spelen dan om naar te kijken, anders dan bij de finales of speciaal om van te leren. Misschien gaan we het prettig vinden om Sport1 Golf gewoon aan te zetten en er iets anders bij te doen. Onder het stofzuigen of golfschoenen poetsen af en toe een blik op het scherm te werpen. Wij zien wel.

Regio Golf, december 2010

«« Terug naar column overzicht