Columns

26-05-2010


Het Ryder Cup Evaluation Panel heeft de afgelopen weken een Inspectie Tour of Europe gemaakt langs de kandidaten die in 2018 de Ryder Cup willen organiseren met de beste 12 golfers van Europa tegen de top-12 van de USA. Binnen een maand kwamen Frankrijk, Spanje, Portugal, Duitsland en Nederland aan de beurt om hoofdinspecteur Richard Hills hun bidbook te overhandigen.

Hills en company uit Engeland bekeken de golfcourses, lieten zich aanslijmen door bekende sportsterren in Nederland door tennismaestro Richard Krajicek die graag Minister van Sport wil worden, en gaven zich over aan de geneugten die ieder land verschillend te bieden heeft.

In Nederland maakten zij een boottochtje door de grachten en omdat het toevallig net koninginnefeest was kregen zij in hun lobbyende gezelschap zon oranje opblaaskroon of een oranje pruik op hun hoofd. Hieperdepiep hoera!
Wat zouden de echtgenotes van Richard Hills c.s. hebben gedacht? En hun kinderen?
Gek geworden? Hoe leggen zij het thuis uit? No, we were not in a coffeeshop?

Wat dachten de Europese en Amerikaanse - topspelers toen zij die foto vol potsierlijkheid zagen? Moeten wij ook zon ding op onze kop als wij in Nederland de Ryder Cup betwisten?
Verschillende topgolfers uit het leger grijze muizen willen zich nog wel eens extreem uitdossen. Maar zelfs de kleurrijke Ian Poulter is niet voor te stellen met zon plastic kroon op zijn artistiek gecoiffeerde hoofd. Of, mocht het koud zijn in september 2018, met een ijsmuts van Unox.

Zon opblaaskroon, dat ging zelfs wereldkampioene oranje supporteren Erica Terpstra tijdens haar 7-jarige regeerperiode als Nederlands sportpresident te ver in de sportarenas waar haar kanjers van jongens en meiden prestaties van formaat leverden. Zij droeg hooguit een (dure) flaphoed als de zon te fel brandde.

Ryder Cup, dat is Europa tegen Amerika. Dat is geen Oranjefeest. Tenzij het Europese twaalftal uit een dozijn Nederlanders bestaat. Maar in driekwart eeuw hebben we nog nooit n speler in het team gehad.
Dat kan in 2018 trouwens best het geval zijn. Of de binnale strijd in Nederland, Frankrijk, Spanje, Portugal of Duitsland wordt gespeeld, maakt niet uit. Het moment dat een swingende Oranjezoon debuteert komt steeds dichterbij.

De Nederlanders spelen zichtbaar beter en beter golf. Joost Luiten ligt op koers in de Race naar Dubai, Robert-Jan Derksen heeft de groeven-ellende afgeschud. Floris de Vries, pas 20, heeft het Mugello Toscane Open gewonnen. We hebben weer een winnaar op de Challenge Tour na Wil Besseling en Taco Remkes (3x) in 2008.

Een maand geleden belichtten wij op deze plaats de positieve kant van het Madeira Debcle toen zeven landgenoten na twee ronden met niets in de zak moesten inpakken, onder wie Floris de Vries. En zie: nog geen zes weken later is het gloria joechei. Weer een pareltje erbij voor het Nederlandse topgolf. Het 20-jarige Apeldoornse talent zette een kroon op zijn werk. Gelukkig niet zon monsterlijke oranje opblaaskroon van plastic.

Geschreven voor Regio Golf, eind mei 2010

«« Terug naar column overzicht