Columns

08-03-2010


In september vorig jaar poneerden wij op deze plaats de stelling dat Tiger Woods over the hill was. De beste golfer van de wereld, en misschien wel aller tijden, had zijn beste tijd gehad. Wij zetten er zelfs een uitroepteken achter! Hoongelach viel ons ten deel na het verschijnen van Regio Golf. Ha, ha. Hmm. Ja, ja

Onze motivering luidde: Vier majors gespeeld, niet n gewonnen ondanks frisse start na langdurige afwezigheid wegens knieoperatie. Het fenomeen, de toekomstige miljardair, miste in de Grote Vier - ongewoon voor zijn doen - een cut en hij wist zelfs, met drie slagen voorsprong begonnen, op de laatste dag het USPGA Championship niet te winnen. Hij liet zich daar verschalken door de Koreaan Yang. Het was anders dan bij schaatsmaestro Sven Kramer op de 10 km bij de Olympische Spelen te Vancouver door diens landgenoot Lee, want het gebeurde niet eens door het aanspelen van de verkeerde green. Tiger werd gewoon op waarde geklopt.

Woods was over the hill. Toen was er nog niets bekend van zijn geheime leven. Zijn afdaling van de berg zou voortduren tot hij in het diepe dal was beland. Met een hard klap kletterde hij op de grond. (Al of niet uitgedeeld met een golfclub door zijn vrouw Elin). Onze stelling was gebaseerd op de gigantische druk die altijd maar weer op hem stond van het moeten presteren, en dat hij daar als familievader van een gezin met twee jonge kinderen wel eens moe van werd. Dat hij daardoor de intensiteit van zijn trainingsarbeid zou verminderen.

Het klopte als een zwerende vinger. De extreem getalenteerde golfer die het zo nodig vond om zich buiten de golfcourse volledig te isoleren voor de wereld bleek een extra uitlaadklep nodig te hebben gehad. Hij swaffelde er door alle States van de USA een eind op los. Willige blondjes en andere groupies waren zo gaf hij zelf toe beschikbaar, en hij profiteerde van hen. Zijn sekswellust flikkerde hem in het dal waaruit hij veel tijd nodig zal hebben om eruit te kruipen. Zo zei hij het zelf bij een openbare boetedoening.

Het was half februari een zelf geregisseerde verklaring, want vragen stellen was verboden. Woods maakte excuses. Hij deed ogenschijnlijk of hij menselijk was geworden. Maar of dat zo was? Ben je gek! Hij hield het cordon sanitaire voor zichzelf overeind. Tot hier en niet verder! Fuck you all. Tiger Woods, in sekstherapie of op de golfcourse, bepaalt wat er gebeurt. Hij heeft door zijn supplementaire klasse als golfer een faade kunnen opwerpen en met zijn management kan hij bepalen hoe zijn leven in elkaar steekt. Lak aan de mensheid, lak aan miljoenen supporters overal ter wereld.

Tiger Woods wekte met een traantje af en toe de indruk dat hij humaan was geworden na zijn seksuele uitspattingen. Gelul. Hij heeft ervan genoten, zoals talloze grof verdienende topsporters, popsterren, filmsterren en zakenlieden ervan genoten, want het was (weer zoals hij zelf zei) gemakkelijk te krijgen. Zit hij nu in sekstherapie om een zedelijk huismannetje te worden? Redt hij zijn huwelijk? Beter van niet. Wanneer hij gaat scheiden, of beter zijn vrouw Elin van hem, zal dat in de ogen van het publiek - beter voor hem zijn. Maar dan moet hij zich wel meer open stellen voor dat zelfde publiek. Niet alleen maar voor de tv-cameras zeggen: Ik baal van die bogey op 15 en die birdie op 18 was fijn, en verder niets. Gewoon elke week een uurtje handtekeningen zetten, beetje babbelen met deze en gene, lachen na een mooie drive of na een misser, op de foto met jonge fans en een handschoen weggeven, ook aan iemand die niet zijn afzwaaiende bal tegen het hoofd heeft gekregen. Mogelijk dat hij dan ooit weer eens de top van de berg zal beklimmen. De golfkwaliteiten heeft hij. Zo niet, dan is hij definitief over de hill.

Geschreven voor de krant Regio Golf

«« Terug naar column overzicht