Columns

17-01-2010


Het nieuwe jaar 2010 belooft mooier dan mooi te zijn. Nederland gaat scoren met overwinningen. Het worden er meer dan n, zoals in 2009 toen Marjet van der Graaff en Christel Boeljon de Nations Cup van de Ladies European Tour. Beide dames dienen daarom absoluut te worden onderscheiden met de Award van Amsterdam Golf. Zij verdienen het dik.

Die prijs zal voor hen een troost zijn voor de misser tijdens het Golffeest te Rotterdam op 11 december waar de onderscheiding Golfploeg van het Jaar naar het damescompetitieteam van De Pan ging, kampioen van de hoofdklasse. Gek. Zelfs de beste twee uit dat zestal nationale kampioenes zou bij de door Graaff & Boeljon in Spanje veroverde Nationals Cup niet hoger zijn geindigd dan laatste. Verre van eerste! Of kreeg De Pan de onderscheiding omdat Christel Boeljon individueel al Golfster van het Jaar zou worden?

Het jaar 2010 is op weergaloze wijze begonnen voor Oranje Joost Luiten uit Bleiswijk stelde in Zuid-Afrika zijn tourkaart veilig en positioneerde zich gelijk in de top-20 van de Race to Dubai zoals de jaarranking tegenwoordig duur heet. Het gebeurde in een week dat twee andere talentvolle spelers een kaart voor de Aziatische Tour veroverden; Guido van der Valk uit Lelystad en neo-professional Tim Sluiter uit Hattem.

Ha O eL eL A eN De. Holland spreekt steeds meer en steeds verder een woordje mee! Dewi Schreefel op de LPGA Tour n de LET. Marjet van der Graaff en Christel Boeljon op de LET. Golfer van het Jaar Robert-Jan Derksen, Maarten Lafeber n Joost Luiten op de Europese Tour. Tim Sluiter en Guido van der Valk op de Asian Tour. En een trapje lager in Europa: Wil Besseling, Richard Kind, Rolf Muntz,Taco Remkes, Floris de Vries en Inder van Weerelt. Een 14-tal met een mix van ervaring en talent. Het moet wel gek lopen willen daar niet een vijftal overwinningen uit rollen in dit eerste jaar van het nieuwe decennium.

En naam ontbreekt. Robin Swane, brutale Brabantse Amsterdammer, heeft het topgolf opgegeven. Hij heeft voor zichzelf vastgesteld dat hij zijn doel, de Europese Tour, niet kan halen. Een jaar eerder dan hij zichzelf had gegeven trok Swane de stekker uit zijn carrire. Te vroeg! Blijkbaar is hij vergeten dat er altijd hoop is. Blessures onderweg na de EPD op de Challenge Tour hebben verhinderd dat het goed zou gaan draaien. Gefrustreerd misschien omdat zijn Duitse maatje Martin Kaymer bij de EPD Tour nu een wereldtopper is? Kaymer won vijf keer toen Swane het twee keer deed op dat niveau. Toen liepen ze niet zo veel uiteen al was de Nederlander diep onder de indruk van zijn Duitse collega. ,,Martin Kaymer zal een major winnen.

Golfsite.nl maakte rond de feestdagen met alle Nederlandse playing professionals een interessante serie Winterviews. Allen verklaarden het nieuwe seizoen goed voor te bereiden. Derksen testte materiaal met minder groeven op Curaao en trainde in Florida. Lafeber koos voor wr een nieuwe swingcoach, de zeer gereputeerde Brit Pete Cowen. Luiten speelde alle toernooien die in de overgang van 2009 naar 2010 beschikbaar waren om zijn medical exemption te verzilveren. Toen dat leek te gaan lukken, begon hij al verder te kijken. Naar The Open Championship. D major van de vier majors. Hij schreef in voor de Zuid-Afrikaanse kwalificatie. Lukt dat, dan is hij binnen op St. Andrews Old Course. Eindigt hij in Johannesburg niet bij de top-3 zijn de kwalificatiemogelijkheden voor hem dit jaar op en kan hij er alleen nog komen via een hele hoge klassering op de jaarranking.

Twijfel dat hij daar niet toe in staat is, kan er niet bestaan. Mits fit, kan Luiten helemaal los gaan nu hij vast speelrecht heeft op het hoogste Europese niveau. Druk doet de 24-jarige tuinderszoon niets. Of beter: onder druk presteert hij het beste. In het Joburg Open (6de) was de druk voor het behoud van zijn kaart bijna op het kookpunt aangekomen. Maar zie: vier rondjes onder de 70 en kat in het bakkie. Onze voorspelling: n van de vijf zeges van de genoemde veertien Nederlanders komt van Luiten op de Europese Tour.

Geschreven voor Golfprofessionals in Nederland

«« Terug naar column overzicht