Columns

14-01-2010


Golf is olympisch. Hoera. Swingen en putten voor goud, zilver en brons in 2016 aan de Copacabana in Rio. Golfacabana!
Het edele golfspel keert na 112 jaar terug op de Olympische Spelen. Het was de hoogste tijd voor deze overal ter wereld beoefende sport. In Parijs 1900 en St. Louis 1904 hadden de laatste olympische golftoernooien plaats. In Londen 1908 stond het ook nog op het programma, maar toen is er geen bal geslagen. Een boycot van de Britse spelers maakte dat de Canadees George Lyon, titelverdediger, als enige deelnemer overbleef. Hij kreeg het goud aangeboden maar Lyon weigerde het eremetaal aan te nemen. In 1908 ging vervolgens voor meer dan een eeuw een streep door olympisch golf. Over zeven jaar zal er weer worden afgeslagen; in 72 holes strokeplay voor zowel mannen als vrouwen.

Over zeven jaar pas. Een bezopen beslissing van de olympische regenten. De volgende Olympische Spelen zijn over 2,5 jaar in Londen waar een keur aan fantastische golfbanen liggen, championshipcourses waar per direct op het hoogste niveau kan worden gespeeld. In Engeland zou het een klein kunstje zijn om die twee vierdaagse wedstrijdjes in te passen zoals het vier jaar later in Brazili een mega-probleem zal zijn. Rio bezit namelijk geen baan die geschikt is voor internationaal topgolf. Gavea GC is een par-69 van slechts 5400 meter en Itanhanga is met par-72 en 5940 meter ook ruimschoots te kort. Het is zeer de vraag of zeven jaar niet te weinig tijd is om een championshipcourse te creren.

Dat golf in Londen 2012 niet olympisch is, heeft te maken met de starre regelgeving die het Internationaal Olympisch Comit hanteert. Alle besluiten gaan pas zeven jaar later in: wie de O.S. zal organiseren, wat op het programma komt en wat er verdwijnt. Ook al ontbreekt elke logica.

Rio is er mooi mee opgescheept. In dat land is golf niet booming zoals bij ons. De olympische golfbaan zal er heus wel komen, want het moet. Of de investeringen van miljoenen daarna nog een beetje renderen is de vraag. Maar ach, dat is met zwemstadions, wielerpistes en turnhallen in andere oud-olympische steden ook niet altijd het geval. Hoe dan ook, als tussen 5 en 21 augustus 2016 het olympisch golf herleeft, zal Tiger Woods meedoen. The Greatest heeft het beloofd en hij is een man van zijn woord.

Bij het besluit van Kopenhagen om golf weer mee te laten doen valt niet alleen maar te juichen. Wel voor het vrouwengolf. Het olympisch etiket zal de status sterk verbeteren, dat is wel zeker. Voor het mannengolf geldt dit niet. Joost Luiten zei: ,,Als ik in die tijd kan meedoen aan een major, wordt het moeilijk kiezen.

Luiten hoeft in 2016 wellicht helemaal niet te kiezen. Het Nederlandse Olympisch Comit (NOC*NSF) bepaalt namelijk wie naar de O.S. worden afgevaardigd en heeft daar zelf richtlijnen voor opgesteld. Nederlandse deelnemers moeten namelijk bewijzen tot de beste acht van de wereld te behoren. Wie dat niet kan, gaat niet. Voor golf zijn de minimumeisen nog niet vastgesteld, maar met een link naar tennis (waar ook wereldranglijsten worden gehanteerd) zou het erop neerkomen dat de Nederlandse golf(st)er in een van de majors in de top-8 moet eindigen en/of in een World Golf Championship in de top-4. Ga er maar aanstaan Joost, Robert-Jan, Maarten c.s.

Het IOC stelt de beide olympische golftoernooien open voor 60 deelnemers, zijnde de top-15 van de world ranking, aangevuld met de hoogst gerangschikten die daarna komen met een maximum van twee per land. Op die manier zouden n of twee Nederlandse spelers (of speelsters) Golfacabana in Rio kunnen halen. NOC*NSF zal daar vrijwel zeker niet in meegaan om geen precedenten te scheppen ten opzichte van andere sporttakken. Zo hebben de voorbije olympiades verschillende Nederlandse tennissers en tennissters deelname aan het grootste sportfestijn met pijn in hun hart moeten missen.

Geschreven voor RegioGolf

«« Terug naar column overzicht