Columns

25-03-2009


Op 18 februari van dit jaar is Charlie Axel Woods geboren, negentien maanden na zijn zusje Sam Alexis. Breaking news: Tiger Woods heeft een zoon!
De doorgaans zeer informatieve website van www.thisisgolf.tv zette onmiddellijk een poll open over de toekomstige golfkwaliteiten van de zuigeling. Zou deze Charlie nog beter kunnen worden dan zijn vader Tiger, de Superstar van alle golfeeuwen? Duizenden lezers gaven serieus hun mening op deze onzinnigste vraag van het sportjaar 2009.
Een van mogelijke antwoorden was: Ja, want Charlie krijgt de allerbeste leermeester die er maar bestaat.
Nonsens, wartaal, kolder, zottenklap!
Charlie Axel Woods zal nooit of te nimmer zon excellente golfer worden als zijn vader. Het is misschien maar beter dat hij het nooit probeert te zijn, al mag hij natuurlijk als ieder mens voor zijn plezier een balletje gaan slaan. Beter is dat hij zich in tennis gaat bekwamen, of in American Football, gaat wielrennen of hard zal zwemmen la Michael Phelps, desnoods hardrijden op de schaats (om schaatsgek Nederland te gerieven). Alles beter dan proberen zijn vader te evenaren c.q. te verbeteren. Stel dat hij golftalent heeft, dan zal zijn naam altijd tegen hem werken. Bij elke swing of putt zal hij worden vergeleken met zijn fenomenale ouder.
De complete Belgische wielerpers mobiliseerde zich toen Axel Merckx (zie de naam gelijkenis..!) de eerste koers reed als aspirant. De zoon van Eddy Merckx, de Kannibaal, zou het wel even gaan maken. Kon niet missen als zoon van de beste coureur aller tijden. Alle know how van Papa had hij achter zich. Maar nee. Axel Merckx had zijn naam tegen, ging gebukt onder gigantische druk. Hij werd weliswaar een serieuze beroepsrenner die vreselijk zijn best deed, maar nimmer kon hij tippen aan de palmares van zijn vader.
De sportwereld staat stijf van de voorbeelden van vaders en zonen die hun alter ego niet konden verbeteren, dan wel overtreffen. Johan Cruijff was de beste voetballer van Nederland aller tijden. Zijn enige zoon Jordi voetbalde met alle tips van de oude heer aardig, haalde zelfs Oranje, maar baarde nimmer opzien zoals zijn verwekker.
Steffie Graf en Andre Agassi waren beiden nummer 1 van de tenniswereld. Toen zij trouwden en kinderen verwekten ging de mare rond dat in Las Vegas supertennissers waren geboren. Vergeet het maar. Het is gewoon een wet: wat ouders machtig vinden, pruimen de kinderen niet, ze missen de drijfveer van pa en ma. Wat de Graf/Agassis betreft, daar is nog geen bewijs van.
Om terug te komen bij de kleine Charlie, nog een voorbeelden. Jack Nicklaus was de beste golfer aller tijden voor Tiger Woods zijn weergaloze intrede deed. De vier zonen van Jack kregen de beste adviezen, maar ze bakten er geen pepernoot van. Gary Nicklaus bracht het nog tot professional, maar haalde nooit het niveau van de Amerikaanse of de Europese PGA Tour. Hoe verschrikkelijk hij ook zijn best deed op de talloze invitaties van de toptoernooien. De kinderen van Greg Norman, volwassen inmiddels, zijn nergens. De kids van zijn nieuwe lover Chris Evert, tennisfenomeen, trouwens ook niet.
Moraal van dit verhaal. Kampioenen worden niet gemaakt, kampioenen worden geboren. Waar? Dat bepaalt het lot. De beste van de wereld zit niet in het gen.

Geschreven voor Regio Golf

«« Terug naar column overzicht