Columns

16-02-2009


Het was toch niet bepaald lekker golfweer. Dus in de kersttijd voor de buis maar weer eens genoten van de film The Legend of Bagger Vance. Een commercieel station zond deze briljante golffilm uit vanaf n uur s middags. Schande! De rolprent van regisseur Robert Redford verdiende prime time in de avond, ook al was de premire reeds in 2000.
Deze romantische film biedt een indringend beeld hoe een golfwedstrijd dient te worden gespeeld om te kunnen winnen. Met volle overgave, concentratie en bezetenheid, en geheel naar de regels van het spel. Totale beleving.

Het verhaal in het kort. In Savannah, Georgia 1931 neemt de local hero Rannulph Junuh het op tegen de twee beroemdste Amerikanen van die tijd: Bobby Jones en Walter Hagen. Eerste prijs: 10.000 dollar, een vermogen voor die tijd. Junuh, die voorbestemd leek de beste golfer van Amerika te worden, heeft 15 jaar geen golf gespeeld wegens een trauma dat hij overhield van oorlogshandelingen in WO I, maar hij laat zich overhalen. In de eerste rond is hij kansloos tegen de beide beroemdheden. Geholpen door de mysterieuze caddie Bagger Vance, die uit de duisternis is komen aanwandelen, krabbelt hij overeind en kan hij Jones en Hagen aanpakken. See the field, is het middel ter concentratie om onmogelijke slagen mogelijk te maken. De held slaat een hole-in-one en komt daarna door een minuscule opening uit het bos. Als de duisternis valt en hij op enkele slagen van misschien wel de eindoverwinning is, geeft hij zichzelf een strafslag voor een iets bewogen bal bij het verwijderen van een los takje. Behalve hij en zijn caddie had niemand de beweging waargenomen. Toch biecht hij het gebeurtenisje op. Junuh wint niet, maar speelt wel gelijk tegen Bobby Jones en Water Hagen door een superputt op de laatste hole. Uiteindelijk is iedereen gelukkig. Happy end.

Voor het ambitieuze golfmagazine Golf Estate op oudejaarsdag een lang gesprek gehad met Ruben Wechgelaer die dit jaar op de Europese Tour de vaste caddie zal zijn voor onze rijzende ster Wil Besseling. De 39-jarige Amsterdammer hoopt zijn 23-jarige baas goede diensten te kunnen verlenen, meer te zijn dan the man at the bag, al bezit hij niet de spirituele gaven van de legendarische Bagger Vance.

Ruben Wechgelaer is een kleine twintig jaar professional golfer. Hij heeft het hoogste niveau, spelen op de Europese Tour, nagestreefd maar het niet gehaald. In het Nederlandse circuit behoorde hij tot de besten en ook op de EPD-Tour heeft hij gewonnen. Nog altijd is hij gek van het spelletje, zal hij het zijn leven lang blijven spelen. Hij is ook golfpro die met overgave mensen vooruit helpt met hun golf. Mits zij zelf ook bereid zijn er aan werken, anders vindt hij het maar niks. Dit gezegd hebbende doet hij, op klaarlichte dag bij een glas thee in een Amsterdams caf, een grote uitspraak. Nederlanders, zegt hij, Nederlanders hebben geen golfbeleving. Het niveau is bedroevend slecht. Ze den maar wat, en tachtig procent van al die Nederlanders speelt vals, waarvan een heleboel niet eens wten dat ze vals spelen.

Ruben Wechgelaer beweert de regels altijd te hebben gerespecteerd in al zijn doen en laten. Hij heeft in Pro-Ams amateurs terecht gewezen. Wij geloven hem op zijn woord. Wij durven zelfs de stelling aan dat hij een bewegende bal zoals van Junuh in de speelfilm ook zou hebben gerapporteerd ten koste van een strafslag. Anders kan hij zon boude uitspraak als hierboven niet doen.

Niet dat hij groot nieuws verklapte over onze golfmassa die de regels met voeten (leather wedge e.d.) treedt. De clubbladen staan vol met oproepen voor eerlijkheid ten aanzien van regels, etiquette en slagentellen. Het zijn de besturen van de verenigingen en de mensen van de handicap- & regelcommissies die er (proberen) tegen te strijden. Misschien is op dit vlak ook een taak weggelegd voor de golfprofessionals van Nederland; niet alleen slagen leren maar ook de golfbeleving overbrengen. Bagger Vance: Golf is a game that cant be won, only played. En: Golf is the greatest game, and will ever be.
See the field, en zie het licht.

Geschreven voor Golfprofessionals in Nederland

«« Terug naar column overzicht