Columns

08-12-2008


Een nieuw jaar, een nieuw begin. Wat zal 2009 ons golflovers brengen? Geen hond die het weet, laat staan deze zelfbenoemde profeet. Op het gevaar af te worden uitgelachen, of te worden gehoond door de sigaartjespaffende Derk Johansen, toch een scherpe kijk in de Glazen Golfbal. Pardon? Golfbol natuurlijk. Per slot van rekening is de golfbal rond als een bolletje

* Het aantal golfers in Nederland zal blijven toenemen richting de 400.000. Het aantal golfbanen navenant richting de 200. Crisis of recessie ten spijt. Vergeleken naast de financile verliezen blijken de kosten voor een jaar golfplezier peanuts.

* Neusoptrekkers voor golf zullen niet nalaten te blijven neerkijken op golf als knikkeren voor volwassenen en voor de traditionele media zal golf een zwaar ondergewaardeerde topsport blijven.

* Een doorbraak voor golf wordt daarentegen de uitgifte van de eerste officile golfpostzegel door TNT Post in de loop van het jaar. Drie miljoen stuks van 0,44 met een swingende golfer en het logo van de NGF erop. Golfende verzamelaars gaan smullen.

* De betaalzender Sport 1 zal worden geconfronteerd met duizenden opzeggingen wanneer geen toernooien van de Europese Tour meer worden uitgezonden. Juist nu Nederland zes in plaats van drie spelers in het deelnemersveld heeft. De Amerikaanse Tour is weliswaar van hoger niveau maar minder interessant omdat geen landgenoten meedingen.

* Christel Boeljon gaat begin januari met twee vingers in de neus een kaart bemachtigen voor de Ladies European Tour. Zij wordt de tweede Nederlandse professional naast Marjet van der Graaff. Dewi-Claire Schreefel doet er verstandig aan dit ook te doen, nadat zij zakte voor het examen van de LPGA in de Verenigde Staten.

* Reinier Saxton gaat in april de mooiste week van zijn golfleven tot nu toe meemaken in The Masters op Augusta National. Alleen zal zijn optreden beperkt blijven tot de ronden 1 en 2. Als het om het Green Jacket gaat, mag hij toekijken. Maar hij is wel de eerste Nederlandse deelnemer aan The Masters sinds Rolf Muntz in 1999.

* Van de zes Nederlanders op de Europese Tour zullen er twee hun kaart weer verliezen. Joost Luiten komt als een gigant uit zijn blessureperiode. Hij wordt een winnaar op de Europese Tour en mogelijk zelfs meer dan eens in 2009. In elk geval zal hij het jaar afsluiten als de beste Nederlander op de Order of Merit van Europa binnen de top-40 en op de wereldranglijst binnen de top-80.

* Sergio Garcia gaat, tien jaar na zijn debuut als professional, eindelijk een major winnen. Grote kans dat dit al bij The Masters zal zijn nu hij zijn putter weer warm heeft gekregen.

* Tiger Woods wordt vader van een zoon. Superstar heeft dan het ideale gezin. Hij zal zijn golfloopbaan weer oppakken en opnieuw wedstrijden naar zijn hand zetten. Gedurende zijn geblesseerde kniepauze heeft hij zich voorgenomen nog een paar records aan te vallen, zoals de 18 majors van Jack Nicklaus. Tiger die op 14 staat, wil naar de 20. Daarna gaat hij Amerika in de politiek dienen.

Wanneer eind 2009 van bovenstaande geen bal klopt, mag steller dezes dit onder de eigenwijze neus worden gewreven. Maar dan wel tijdens een ronde golf op een topbaan. Tenslotte. Voor iedereen: alle goeds in 2009.

Geschreven voor Regio Golf

«« Terug naar column overzicht