Columns

08-12-2008


Hij verdiende bij lange na niet het prijzengeld van Robert-Jan Derksen ( 577.074) of Maarten Lafeber ( 451.975) en hij bleef zelfs achter bij de lang geblesseerde Joost Luiten ( 171.279). Toch is Taco Remkes ( 137.331) Nederlands golfer van het jaar 2008. De 23-jarige Amsterdammer presteerde op de Challenge Tour iets wat geen landgenoot hem ooit voordeed: drie keer winnen in n seizoen. Nota bene als eerstejaars realiseerde hij de Battlefield Promotion.

Geen wonder dat Golfteam Holland serieus aan hem heeft getrokken om ploeggenoot te worden van Joost Luiten, Wil Besseling ( 89.358), Inder van Weerelt ( 46.671) en Marjet van der Graaff ( 21.575, maar nog niet klaar met seizoen). Remkes sloeg het aanbod af. Hij heeft de afgelopen twee jaar als professional golfer zijn eigen weg moeten zoeken, vond supporters in het bedrijfsleven n zijn eigen weg. Om dan het gewonnen prijzengeld weer te moeten afstaan in ruil voor volledig management, daar voelde hij niet voor na het cum laude slagen voor het examen van de Europese Tour. In levenspartner Nienke Nijenhuis heeft hij trouwens een manager met ervaring in het Europese topgolf.

Robert-Jan Derksen, de laatste jaren Nederlands succesvolste golfer, sprak in Spanje met respect over de opmars van Taco Remkes. Voor hij zich stevig vestigde op de Europese Tour speelde de Nijmeegse Blaricummer redelijk succesvol op de Challenge Tour, maar wist hij nimmer te winnen. Een tweede plaats was zijn hoogst bereikbare. Op de E.T. deed Derksen het later beter met triomfen in Dubai (2003) en Madeira (2005).

Zo ver moet Taco Remkes nog maar eens zien te komen. De Europese Tour is andere koek dan de Challenge Tour. Op het hoogste niveau spelen de beste golfers om groot prijzengeld en nu de Race to Dubai is gesticht stromen zelfs toppers uit het beloofde land Amerika toe: Phil Mickelson, Anhony Kim, Camilo Villegas en een resem Aussies. Bepaald niet de minsten.

Remkes mag gerust hoge doelen stellen, zoals proberen zo snel mogelijk een toernooi te winnen en daarmee twee jaar speelrecht veilig te stellen. Of dat lukt zal er vanaf hangen of hij spoedig alle goede dingen in n week kan doen samenvallen. Gebeurt dat niet dan wordt het een gevecht om een positie in de top-100 met behoud van de tourkaart. Ter adstructie: Derksen eindigde acht keer in de top-20 om als 54ste op de order of merit te eindigen.

De nieuwste ster van het Nederlandse golf etaleerde het afgelopen seizoen twee grote kwaliteiten die hem mogelijk ver kunnen brengen. Hij weet zich voortreffelijk te kunnen focussen op het zelf opgelegde doel. Toen hij aanvang 2007 prof werd zei hij: Ik speel alleen de EPD Tour om bij de eerste vijf te eindigen. Niks uitstapjes naar de Challenge Tour of het KLM Open door wildcards. Volledige focus. Resultaat: Remkes won er twee, eindigde als tweede op de ranking en promoveerde. Voor de Challenge Tour 2008 deed hij het precies gelijk. Niks KLM Open. Gewoon constand op de C.T. blijven concentreren. Resultaat: drie zeges, de beste promotiekaart en derde in de eindstand.
(Met een beetje mazzel in China en Kazachstan waar het meeste prijzengeld te rapen viel, was hij ruimschoots winnaar van de ranking geworden. Beide keren op 1 slag de cut gemist).

Een andere, nog grotere kwaliteit van Remkes is: hij kan finishen. Hij is een afmaker. Heeft hij de beker in het vizier, dan speelt hij op zijn best. In Schotland super tijdens de laatste ronde, op Houtrak en in Itali killer in de play-off die hij enkel kon bereiken wanneer hij een eagle c.q. een birdie zou maken op de laatste reguliere hole. Dt voor elkaar kunnen brengen en vervolgens ijskoud zegevieren, kan hem ver brengen.

Als hij zich in de tussentijd maar niet gek heeft laten maken door de vele vrienden die hij nu heeft. Want wie wint, heeft veel vrienden. In de geschiedenis van de Nederlandse sportwereld zijn daar legio voorbeelden van, ook hoe het door al die vrienden verkeerd afloopt.

Nu hij de Europese Tour heeft gehaald, begint Remkes golfleven pas. Al het voorgaande telt in de Race to Dubai totaal niet meer mee. De jongen moet zich nu gaan meten met de mannen. En dan zijn kerels.

Geschreven voor Golfprofessionals in Nederland
Foto: Nienke Nijenhuis, manager van Remkes

«« Terug naar column overzicht