Columns

29-05-2008


De Ryder Cup 2018 op The Dutch Golf & Country Club in het Lingenbos bij Gorinchem. Het kan zomaar gebeuren, want Nederland heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de organisatie van de match tussen de beste twaalftallen van Europa en de Verenigde Staten van Amerika. Het idee komt uit de hersens van de mannen die als Made in Scotland succesvol zijn met golfzaken in ons kikkerlandje. De Nederlandse Golf Federatie heeft zich met volle gewicht achter de kandidatuur geschaard, en dat is fijn.

De allerbeste golfers van het oude continent tegen de nieuwe wereld in onze Betuwe. Flipje van Tiel zal de Ryder Cup graag komen uitreiken en meteen een potje jam weggeven. Het is een mooie droom maar het zal een fata morgana blijken te zijn. De kans dat de Ryder Cup in 2018 in Nederland wordt betwist is tien keer kleiner dan dat de KNVB het WK voetbal 2014 te organiseren krijgt, of Amsterdam de Olympische Spelen van 2028.

Voor het majestueuze miljoenenspel als de Ryder Cup is Nederland een vl te klein golfland. Weliswaar staan er 300.000 golfers geregistreerd bij de derde sport van Nederland. Maar drie ton op 16 miljoen is nog geen 2 procent. Zweden heeft op 8 miljoen inwoners 600.000 actieve golfers: 7,5 procent.

Nederland heeft wel een aardige topsportcultuur, maar voor golf loopt men alleen warm voor het KLM Open. Het Ladies Open en The Dutch Futures van de Challenge Tour lokken slechts een paar duizend kijkers gedurende vier dagen. Het Nationaal Open en de NKs van profs en topamateurs voltrekken zich in zowat lege decors, familieleden zijn de enige belangstellenden, ondanks dat de entree gratis is.

Golf komt in Nederland amper op de publieke en commercile televisiezenders. Joost Luiten moet in Zuid-Afrika een hole-in-one slaan voor 30 seconden Studio Sport. Van de majorwinnaars wordt, meestal 24 uur later, een flits uitgezonden van een mooie bal, de winnende putt en de hoog gehouden trofee. Nederland kijkt naar de BBC en er bestaan waarachtig een paar duizend Nederlanders die speciaal voor de golftoernooien de betaalzender Sport1 hebben ingekocht.

De dagbladen ruimen nog altijd zeer weinig ruimte in voor golf. Vergeleken met sport nummer 1 voetbal is het niets. Vergeleken met sport nummer 2 tennis heel weinig. En vergeleken met lager dan 3de gerangschikte sporten als hockey, wielrennen en schaatsen is het nog steeds niet veel.

Nederland heeft nauwelijks topgolfers. Oranje verheugt zich jaarlijks over de vooruitgang die door Luiten c.s. wordt geboekt een onmiskenbaar feit maar op de Europese Tour staat Nederland pas op 4 zeges: Robert-Jan Derksen 2, Rolf Muntz en Maarten Lafeber ieder 1. Nederland heeft 3 spelers op de Europese Tour, Zweden 8x zoveel.

De Ryder Cup wordt gespeeld sinds 1927 tussen Amerika en Groot-Brittanni/Ierland en vanaf 1979 tussen USA en heel Europa. In de dertig jaar dat het zou kunnen, is nooit n Nederlandse speler ook maar in de buurt van het Europese Ryder Cup Team gekomen. Helaas. Was dat wel het geval geweest, dan had het de kandidatuur flink kunnen helpen.

Nog wat geschiedenis. In 2010 is de Ryder Cup voor het eerst in Wales en in 2014 voor de tweede keer in Schotland. Valderrama was tot nu toe de enige en eerste accommodatie op het vasteland van Europa, toegekend wegens de enorme verdiensten voor de Ryder Cup van Severiano Ballesteros, Jos Maria Olazbal en anderen. Als het Ryder Cup Committee weer eens van de Britse Eilanden af wil, hebben Duitsland, Zweden en Frankrijk meer kans dan Nederland. Maar ach, het is wel een mooie droom.

Geschreven voor Regio Golf Courant

«« Terug naar column overzicht