Columns

03-08-2023


Golfcompetitiemaand vol droefenis. Jan Dorrestein overleden, 77 jaar. Veel te vroeg gestorven. Hij had nog zoveel golf in zich. Hij kon nog makkelijk zijn leeftijd spelen. Dat deed hij namelijk al toen hij net 66 was geworden. Rondje in 77 slagen? Peanuts voor hem.
Nederlands golfpionier was een grootheid, een legende, een golfer-pur-sang, een zachtaardige man en een lieve golfvriend. Een golfvriend van iedereen! De Nederlandse Golf Federatie mag een standbeeld voor hem oprichten, bij voorkeur op de Rosendaelsche Golfclub in Arnhem, waar hij opgroeide, speelde, werkte, woonde en nog veel meer deed.
Ik koesterde enorme bewondering voor Jan Dorrestein. Als piepjong sportjournalist vond ik hem eerlijk gezegd – we spreken over de beginjaren 70 toen hij uitblonk op de Europese Tour – maar een rare ijdeltuit die met een gek hoedje op zijn blonde kop bij onze Opens aanschurkt bij de Prinsen Claus en Bernhard. Naar mij later bleek was hij toen 'gewoon' vriend van ons Koninklijk Huis.
De verder nergens op gebaseerde impressie van 'rare ijdeltuit' veranderde 180 graden toen ik – inmiddels veel beter ingevoerd in de golfwereld – hem met eigen ogen zag spelen in het Nederlandse profcircuit. Hij won van de beste pro's in NL. Dertig jaar ouder en toch winnen in de nationale topsport! Als 59-jarige speelde hij nog in het KLM Open. Als 61-jarige Nederlands Kampioen Matchplay. Wie doet het hem na? Ik durf te stellen: nooit meer iemand!
Voor mijn boek 'Bunker Blues, Vallen en Opstaan van Nederlandse Golfhelden' heb ik ontelbare uren met hem gepraat. Hij vertelde hoe hij als bibberende debutant in de niets ontziende wereld van het profcircuit maar moest zien te presteren. Hoe hij maanden honger leed omdat hij niks won, hoe hij – geholpen door lieve landgenoten – plots kon doorbreken in Kenya. Bepaald geen kattenpis.
Jan ontwikkelde zich in de beginjaren 70 op de Europese Tour tot Blonde Bommenwerper. Hij manoeuvreerde de golfbal met precisie naar de gestelde doelen, maar scoren lukte hem niet. Hij kreeg de gevreesde putt-ziekte Yips en beëindigde zijn internationale golfcarrière met het demonstratief wegsmijten van zijn putter. Gedurende vele jaren daarna won Jan Dorrestein talloze wedstrijden in Nederland bewapend met de lange bezemsteel-putter. Hij was er dodelijk precies mee op de greens. Jan in het boek Bunker Blues over zijn afscheid van de Europese Tour: “Als ik toen de lange putter had gehad....”
Jan Dorrestein: R.I.P.

Nationaal Golf Magazine, voorjaar 2023

«« Terug naar column overzicht