Columns

27-02-2023


Wij komen ze straks niet tegen in de Nederlandse Golf Competitie – Ik kan niet wachten tot-ie begint – , want daar spelen we open matchplay tegen elkaar. Géén handicap-verrekening, wel bij elk team duels van spelers met vergelijkbare handicaps tegen elkaar. Strijd voor elke slag minder dan de tegenstander om de hole te winnen. Wie we dus niet tegenkomen in en rond april zijn de duikboten, waar de hele golfwereld (nog steeds) van vergeven is.
Hoewel dit wetende schrokken wij toch danig van een bericht uit Amerika over een duikboot van wereldtopniveau. Zijn naam: Aaron Rodgers. Als quarterback van de Green Bay Packers een van de grootste topsporters van de USA, helemaal als oud-winnaar van de Super Bowl.
Aaron Rodgers deed onlangs als amateur-golfer mee aan de Pro-Am op Pebble Beach, een zeer prestigieus toernooi met naast topprofessionals (onder wie winnaar Justin Rose) en beroemde sporters, filmsterren en andere VIP's. Rodgers, gekoppeld aan de onbekende prof Ben Silverman, won zowel bij de amateurs als in de pro-am. Een prachtprestatie van de American Football Player, ware het niet dat hij als handicapper-3 had gespeeld van handicap 10! Hij kreeg elk van de drie ronden 7 slagen cadeau! Zijn pro speelde +1 en samen eindigden Rodgers en Silverman over 54 holes best ball op -26...! Om het in één woord samen te vatten: Banditisme. (Wat bij ons een duikboot heet, iemand die van een hogere handicap speelt dan hij/zij heeft, is in Amerika een 'bandit'). Rodgers' overwinning was er niet een om trots op te zijn. In de Amerikaanse media werd Rodgers niet alleen uitgemaakt voor 'bandit' maar zelfs voor 'sandbagger', een woord geen NL-vertaling voor bestaat, al komt 'zandzak' er dicht bij.
Over onze Nederlandse Competitie gesproken, geweldig nieuws. Vorig jaar speelden wij bij de senioren 50+'ers tegen spelers die zowat 25 jaar jonger waren dan wij. Anders gezegd: wij waren – trouwens met velen, want golf is een ouwelullen- c.q. Ouwetruttensport – de helft van hun leeftijd ouder. Dit overwegende leidde dat vorig tot een pleidooi van ons voor een nieuwe of extra senioren-competitie voor 65+'ers.
En wat denk je?
De NGF gaat de Competitie per 2024 anders opzetten. Met uitzondering van de topklassen zullen de competitiewedstrijden vanaf 2024 gaan over 18 holes en komt er een nieuwe Competitie voor spelers en speelsters van 65+. Top!

Nationaal Golf Magazine, februari 2023

«« Terug naar column overzicht