Columns

15-01-2023


Al een paar jaar wordt hartstochtelijk uitgekeken naar de rentree van Tiger Woods in het golfcircuit. Superman van golf wordt node gemist. Tiger had een zwaar auto-ongeluk, dat hij wonder boven wonder overleefde, maar zijn reeds gehavende lijf liep blijvend letsel op. Deze maand, twee jaar na het ongeval, liet hij noteren: 'Ik kan de bal alles laten doen wat ik wil. Alleen mijn been is nauwelijks tot iets in staat.'

Woods kondigde aan dat hij komend jaar 2023 alleen zal deelnemen aan The Masters, US Open en The Open Championship, drie majors waar hij op grond van prestaties in het verleden automatisch is toegelaten. Drie officiële wedstrijden. Meer niet. Omdat hij niet vier keer vijf uur (of nog langer) kan lopen. Zijn 'manke poot' houdt het niet zo lang vol.

In de toernooien van de PGA Tour en DP World Tour wordt spelers aanbevolen te lopen, caddies dragen hun tas. Maar het is niet verplicht. Niet meer. Vroeger, tot zo'n twintig jaar geleden, wel. Dank zij ene Casey Martin mogen golfers ook gebruik maken van een buggy. Casey Martin had een geboorte-afwijking, het syndroom Klippel-Trenaunay. Hij wist ondanks zijn handicap door te dringen tot de PGA Tour. Daar waar groot geld te verdienen viel, werd hem verboden vanuit een buggy te spelen. Martin vocht zijn zaak voor de rechtbank uit en won uiteindelijk voor het hooggerechtshof. Lang heeft hij niet kunnen profiteren. Na een paar jaar verdween hij stilletjes van het golftoneel. Maar de buggy-regel bleef.

Ik vind dat Tiger Woods moet worden aangemoedigd met een buggy meer officiële toernooien te gaan spelen dan de drie genoemde majors. Waarom? De golfwereld mist hem. Tiger heeft enorme verdiensten voor golf. Hij was een grootheid met spectaculaire triomfen en bracht miljoenen over de hele wereld aan het golfen.

Bovendien heeft hij zich het afgelopen jaar, samen met Rory McIlroy, als schild opgesteld voor de PGA Tour en de DP World Tour tegen de aanvallen door LIV Golf. Hij sloeg een aanbod van meer dan 500 miljoen dollar om over te lopen naar LIV Golf resoluut af.
Helemaal daarom moet Tiger Woods weer veel en vaak gaan spelen, opdat miljoenen fans 'all over the world' weer kunnen genieten. Schenk hem voor Kerst een mooie buggy!

Nationaal Golf Magazine, december 2022

«« Terug naar column overzicht