Columns

17-11-2022


Zij was voorbestemd koningin van ons vrouwengolf te worden. Christel Boeljon swingde een decennium geleden dat het een lieve lust was en bestormde destijds de wereldtop met een handvol overwinningen op de European Ladies Tour én een schitterende triomf voor Europa tegen Amerika in de strijd om de Solheim Cup.
Dit laatste gebeurde in 2011 op Killeen Castle in Ierland. De 24-jarige Hollandse debutante versloeg de Amerikaanse Britt Lincicome, no. 9 van de wereld die dat jaar 5 grote zeges boekte, waaronder een van de majors.
Christel Boeljon schoot de top-50 van de wereld binnen en evolueerde met soepele swings naar sterrenstatus. Wat een geluk voor een talent dat ontsproot op Spaarnwoude waar zij als 7-jarige met een emmertje ballen op de drivingrange werd ontdekt door pro Ad Wessels. Zij had na de grote successen het voornemen absoluut tot haar 50ste levensjaar op het hoogste niveau te blijven golfen.
In 2016 echter, kort na haar eclatante zege in het Dutch Ladies Open op The International, verdween de fonkelende ster uit de golfwereld. Zij was topsporter af. Eigen keuze. Het 35 tot 40 weken per jaar van huis zijn, was zij zat. Golf vond zij niet meer zo leuk. En zij had op de LPGA Tour een lieve collega ontmoet, Katie, met wie zij in de buurt van Atlanta ging samenwonen, en inmiddels is getrouwd. Haar levensgeluk is haar van harte gegund maar het is en blijft zonde voor het (Nederlandse) golf. Christel had immers nog zoveel meer grote successen in zich.
In Atlanta is zij met haar partner, ook ex-professional golfer, werkzaam aan de Emory University. Daar coachen en trainen zij samen het vrouwengolfteam bestaande uit 9 speelsters in periodes van 8 en 11 weken per jaar. Het leven uit de koffer is verruild voor huisje-boompje-beestje. Het zijn haar woorden.
Christel Boeljon vertelde dit toen zij plotseling in Nederland opdook voor de presentatie van de Solheim Cup waarvoor in 2026 op de Bernardus zal worden gestreden door de teams van Europa en Amerika. Zij kwam over uit Amerika als de onbetwiste ster, de eerste Nederlandse golfster die voor Team Europa was gekwalificeerd. En die op een beslissend moment een winnend punt binnenbracht. Hole 18, ijzer-6 dood bij de pin: 2 up.
Over 4 jaar speelt de Solheim Cup zich af in Nederland, op de schitterende accommodatie van Bernardus. Speelt Christel Boeljon dan mee? Gaat zij weer op topniveau spelen? Maakt zij een rentree? Stralend van geluk luidde haar antwoord bij de presentatie: �Ik zal meedoen als fan.'

Nationaal Golf Magazine, november 2022

«« Terug naar column overzicht