Columns

20-10-2022


Begin oktober is Gerben Karstens overleden. Welgeteld 80 jaar werd de oud-topschaatser, oud-profwielrenner, bezeten zeezeiler en doorsnee-golfer. De Leidse notariszoon, zoals hij tegen zijn zin werd omgeroepen, raasde over ijsbanen en sprintte als een bliksemschicht naar eindstrepen waar de rondemiss wachtte. Dat gebeurde op dagen dat hij in vorm was. Gezien zijn aantal zegepralen in de rondes waren het er heel wat.
De olympisch kampioen van 1964 had bravoure, was goed gebekt en deed soms zo gek dat hij ook 'de clown' werd genoemd. Gerben Karstens met zijn fratsen was altijd goed voor verhalen. De pers schreef ze gretig op. Hij hield van sportjournalisten, al maakte hij hen in een pestbui ook wel eens voor 'stronthoeren' uit. Nou ja.
Na zijn profcarrière belegde Karstens zijn geld in een boomkwekerij die later in een 6 holes golfbaan veranderde, kocht een zeiljacht, ging de wereldzeeën bevaren én leerde golfen. In beide sporten was hij snel behoorlijk bekwaam. Dat bleek toen ik – het was in de vorige eeuw – op de Rijswijkse GC een wedstrijd speelde met hem in de flight. 'Je moet de boel niet flikken hè', zei hij. 'Ik kan een beetje golfen maar veel beter tellen. Als ik speel tel ik de slagen van iedereen.'
En zo geschiedde. 'Jij had een 6', annonceerde hij na mijn uitholen. Tegen de andere flightgenoot: 'Een 7 en ik een 4.' Zo ging het 18 holes. Het was overigens een gezellige ronde met grappen en grollen tussendoor.
Gerben Karstens is uitgeteld. Maar hij moet voortleven bij ons golfers. In onze golfwedstrijden worden slagen lang niet zo precies geteld. Zeker weten. Tellen wij altijd de slagen van de speler die wij moeten 'marken'? In principe wel, maar in de praktijk vaak toch niet. Dan is het bij het verlaten van de green: 'Wat maakte jij?' 'Een 5', en dat wordt dan maar geloofd, en komt er een 5 op de kaart die eigenlijk een 6 had moeten zijn.
Wij zijn niet zulke fanatieke tellers als de notariszoon bij zijn leven was. Maar we zouden het wèl moeten zijn. Een pro gevraagd naar zijn ervaringen uit talloze wedstrijden met amateurs. Hij: 'Als ik vroeg naar de score op een hole, gaven veel spelers een slag minder op dan ze hadden gemaakt. Bijna altijd waren dat de wat ouderen.'
Oudere mensen worden met het klimmen der jaren vergeetachtiger. Dat is een natuurlijk proces. Het neemt niet weg dat oudere golfers nog altijd wel tot 10 kunnen tellen en dat zij het begrip 'in golf ben je je eigen scheidsrechter' strak overeind kunnen houden. Om met de betreurde Gerben Karstens te spreken: 'Je moet de boel niet flikken hè'.

Nationaal Golf Magazine, oktober 2022

«« Terug naar column overzicht