Columns

07-03-2008


Toptrainer. Zo wordt Louis van Gaal door velen in n adem genoemd. Eigenaar Dirk Scheringa van de ambitieuze voetbalclub AZ zegt het tot vervelens toe nog steeds bij herhaling over zijn werknemer. Zelf is Van Gaal het helemaal eens met die kwalificatie. Jammer dat hij niet regelmatig golf speelt.

AZ mag dan onder zijn training/coaching een baggerseizoen doormaken met vl meer nederlagen dan overwinningen, dat ligt niet aan hem, de toptrainer. Het ligt volgens hem ook niet aan zijn spelers want die zijn altijd beter dan die van de tegenstander. Van Gaal heeft ze zelfs bij nederlagen met 1-5 dit seizoen wel beter zien voetballen dan de tegenpartij. Alleen, de keeper hield de bal niet tegen en de spitsen konden het doel niet vinden. Maar kansen zat!

Louis van Gaal heeft als trainer een mooie palmares. UEFA Cup en Champions League plus de World Cup met Ajax naast landstitels en bekers met ook FC Barcelona. Een decennium geleden.

Bij AZ heeft hij er niet veel van gebakken. Hij mocht een aantrekkelijk spelende en soepel scorende ploeg overnemen van Co Adriaanse. Van Gaal kon er zo kampioen mee worden. Het scheelde niks of het was nog gebeurd ook. Achteraf brak het keepersprobleem van het seizoen 2006-07 hem zwaar op. Een keepersprobleem dat hij over zichzelf en zijn club heeft afgeroepen. Henk Timmer had een te grote mond en vertrok naar Rotterdam om punten te pakken voor Feyenoord. AZ versleet nadien vijf keepers van wie er niet n punten voor de ploeg pakte.

Louis van Gaal zette daarna door met zijn rigoureuze verjongingsproces. Daarmee sloeg de toptrainer out-of-bounds. Een voetbalploeg die voor de titel gaat en prijzen wint, kan niet puur bestaan uit jonge spelers. Elftallen die prijzen winnen hebben ervaring en klasse in de as opereren. Keeper, libero, middenvelder, eventueel spits. Overal ter wereld is dat zo. Toen Ajax de Champions League en de World Cup won, liepen daar Frank de Boer, Frank Rijkaard, Danny Blind als ervaren krachten en stond Edwin van der Sar in het doel. Bij AC Milan is de 40-jarige Paolo Maldini nog een bruikbare kracht.

Toptrainer Louis van Gaal slaat ook wel eens een balletje op de golfbaan. Als hij dat vaker zou doen, kwam hij zichzelf meer tegen. Geen betere plek om je eigen tekortkomingen te ontdekken dan in het golf, waar het balletje doodstil ligt totdat jij er sturing aan geeft. Bij een zeven op een par-3 tegen een birdie voor de medespeler slaat de bewering: wij hebben beter gespeeld, want wij hadden meer kansen, helemaal nergens op. Beetje dom.

Maar de toptrainer, op het CIOS in verschillende sporten geschoold, is eigenwijs en heeft maar n visie. Zijn eigen zaligmakende visie. Een tunnelvisie, want hij ziet niet (meer) wat er elders heen gebeurt en voelt hij niet aan dat het anders kan gaan. Rekenen op Alves die naar Engeland trok. Aanvallend voetballen met schutterende spitsen terwijl achterin de boel openstaat.

De toptrainer die zich de laatste tijd zo vaak vergaloppeerde, kwam niet in aanmerking voor een nieuwe termijn als bondscoach van Oranje. Ga nu eens goed leren golfen, meneer Van Gaal. Dat helpt, daar wordt iedereen beter van.

Geschreven voor Regio Golfkrant

«« Terug naar column overzicht