Columns

15-09-2022


De golfoorlog is definitief. LIV drong met grof geschut de golfwereld binnen, heeft veel terrein gewonnen en zal niet snel meer terugtrekken. Sterker nog, het begint er steeds meer op te lijken dat LIV het nieuwe keizerrijk in golf zal zijn met Greg Norman gezeten op de troon c.q. de berg goud geld uit Saudi Arabië.
Een knallende slag is door de agressor geslagen met het aantrekken van de Europese Ryder Cup-captain Henrik Stenson. De Zweed was in maart dit jaar benoemd als bondscoach van Europa voor de strijd tegen Amerika in Rome volgend jaar. Stenson beloofde zich 100 procent in te zetten voor de herovering van de Ryder Cup.
Drie dagen na het prachtige 150ste Open Championship in St. Andrews ontsloeg het Europese Ryder Cup Comité hem echter op staande voet. Enkele uren later, dezelfde woensdag nog, tekende Stenson voor een astronomische som geld bij LIV. Naar verluid 50 miljoen dollar. Tegen zoveel geld is niets opgewassen.
Henrik Stenson (46) was een der beste golfers ter wereld. Was. Zijn ster verbleekte nogal sinds zijn zege in The Open 2016. Hij zakte af naar plaats 171 op de wereldranglijst. Toch wilde LIV hem graag hebben bij de andere sterren (Dustin Johnson, Dechambeau, Garcia, Mickelson, Poulter, Westwood, Casey, Kaymer c.s.). Niet om zijn ranking, maar omdat hij de RC-captain was.
LIV, amper begonnen met het wedstrijdcircuit, wint steeds meer aan macht. De beste Japanner, Hideki Matsuyama, zal waarschijnlijk volgen. De Australiër Cameron Smith zei pal na zijn schitterende zege in The Open ook niet onwelwillend te zijn. Greg Normans vriend zal wellicht na de zomer aansluiten.
De (Amerikaanse) PGA Tour heeft alle LIV-spelers geschorst, ook al had een tiental zelf het lidmaatschap opgezegd. De (Europese) DP World Tour strafte zijn zondaars met een ton boete, maar zij mochten/mogen wel blijven meedoen op haar circuit. Slim! Zo kan volgend jaar onder leiding van een nieuw te benoemen captain het sterkst mogelijke team worden geselecteerd voor de Ryder Cup. Team USA zal door de schorsingen enorm verzwakt aantreden. De overlopers zullen waarschijnlijk zelf niet bedanken voor het lidmaatschap van de DP World Tour. Sergio Garcia (foto) , Europa's held in de Ryder Cup, zei: �Als ik weet dat ik de Ryder Cup kan spelen, wil ik lid blijven.�
Zo woedt er niet alleen een oorlog LIV versus golfwereld maar heerst er onderhuids een conflict Europa � Amerika. Diplomatieke oplossing lijkt vooralsnog uitgesloten.

Nationaal Golf Magazine, juli 2022

«« Terug naar column overzicht