Columns

10-05-2022


Met het Dutch Open op Bernardus in aantocht worden de competities afgerond. Kampioenen vieren feest en degradanten beloven in het nieuwe jaar weer te promoveren. Teams die in de middenmoot zowel overwinningen boekten als nederlagen slikten nemen zich voor in 2023 voor de titel te gaan. Gaat dat lukken? Zal het inderdaad zo gaan? In de huidige Senioren Competitie van de NGF is dat allerminst zeker. Daar bestaat een nogal groot klasseverschil.
Eigen ervaring: ik had tegenstanders die zowat 25 jaar jonger waren. En hoewel de handicaps niet veel uiteen liepen, tegen die mannen viel niet op te boksen. Een begin 50'er versus 75'er. Ongelijke strijd.
Nog een eigen ervaring: toen ik begin 50 was, speelde ik met gemak 36 holes op een dag en trok de trolley met golftas achter mij aan. Op de gezegende leeftijd van 75 ben ik na 27 holes (9 holes greensome, 18 holes matchplay) met een elektrische trolley voor het einde van de partij al behoorlijk gesloopt. Met andere woorden, je kunt fysiek gewoon minder naarmate je ouder wordt.

Nog een persoonlijke ervaring: de NGF Senioren Competitie 2022 spelen, na twee jaren van afgelasting, was desondanks een waar genot. Mooie golfbanen en fijne tegenstanders. Nieuwe vrienden gekregen.

Maar is de NGF Competitie voor alle leeftijden boven 50+ nog wel eerlijk? De 70+'ers worden steeds ouder en er komen steeds meer nieuwe 50+'ers bij. Het is daarom misschien beter een scheiding aan te brengen in het leger senior-competitiegolfers, bijvoorbeeld 50-64 jaar en 65+.

In verschillende andere takken van sport waar ze 'Masters' hebben, bestaan veel meer leefijdscategorieën. Neem atletiek, de moeder aller sporten, daar bestaan de klassen uit 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75, zelfs 80-jarigen. Bij wielrennen bestaat zelfs een categorie voor 100+, waar niet zo lang geleden iemand nog een wereldrecord vestigde.

Zwemmen, roeien, tennis – allemaal sporten die tot op hoge leeftijd beoefend kunnen worden – organiseren kampioenschappen en toernooien voor deelnemers in allerlei leeftijdsklassen.

De scheiding van de Senioren Golfers in tweeën, zoals boven vermeld in pakweg 50-64 en 65+, is een idee. NGF, aan u de eer.

Nationaal Golf Magazine, mei 2022

«« Terug naar column overzicht