Columns

28-04-2022


De eminente referee Toto Strumpfler beweerde altijd zeer stellig: 'Een ronde golf van 18 holes met een vierbal duurt maximaal vier uur!.'
Was dat maar waar. Het is inderdaad een feit dat een vierbal 18 holes in vier uur kan spelen. Maar dan dient er vlot gespeeld, goed doorgelopen en weinig naar de bal worden gezocht. Met andere woorden, aansluiting houden met de groep die 10 minuten eerder is gestart. De praktijk is helaas anders. Partijen van vierballen - van veel drieballen trouwens ook - duren gauw vierenhalf tot vijf uur. Soms nog langer.
Slow play, langzaam spel, komt vaak voor op onze golfbanen. Wachten op elke tee is daarom de grootste ergernis in golf. Groter dan missers, verloren ballen en regenbuien. Vlotte spelers raken geirriteerd door het oponthoud. Het is inderdaad moeilijk niet boos te worden bij het aanschouwen wat zich voor de ogen in slow motion afspeelt. Schiet toch eens op! Speel door! Kijk eens achterom! Denk aan anderen!
Die ergernis haalt veel golfers uit hun goede doen, verstoort hun spelritme danig en verprutst doorgaans de score. Moeten wachten op elke tee is killing en brengt de eindtijd van de onplezierige ronde op wel vijf uur of meer.
De afgelopen jaren zijn door de instanties maatregelen genomen om de golfronde sneller te doen verlopen. Drie minuten zoektijd, ready golf (wie klaar is, slaat), niet meer helemaal terug als de bal onvindbaar is en nog wat meer. Dit mag dan misschien iets geholpen hebben, maar toch niet echt, omdat lang niet iedereen zich eraan houdt. Nog steeds wordt er veel en lang gewacht en bleef slow play ergernis no. 1.
Aan het begin van dit nieuwe seizoen zal het ook niet veranderen, want er is gewoon niets meer om er wat aan te doen. Talloze spelers houden zich niet aan de stelregel van referee Toto Strumpfler. We zullen ons op oponthoud moeten instellen. Van de nood een deugd maken. Hoe dan? Hoe voorkomen wij dat ons golfplezier wordt bedorven? De beroemde Amerikaan sportpsycholoog Bob Rotella, die veel met golfers heeft gewerkt, adviseert in zijn boek: Golf is Not a Game of Perfect: 'Laat het wachten je niet hinderen. Probeer er de lol van in te zien. Loop een beetje rond, beweging houdt het lichaam actief. Maak een praatje met de competitors, oefen een paar swings en focus weer op golf als je eindelijk verder kunt.'
Op Bob Rotella's advies houden we het plezier in ons golfspel, al zal het langer duren dan Toto Strumpflers vier uur.

P.S. Referee Toto Strumpfler is 30 november 2021 overleden. Hij werd 93.

Nationaal Golf Magazine, april 2022

«« Terug naar column overzicht