Columns

28-04-2022


Zo word je 75, geboren in vredestijd en lang levend in volmaakte welvaart, maak je toch nog een oorlog mee in Europa. Dank zij, die haatsmurf (dixit collega-columnist Rob Hoogland) Vladimir Putin. Als francofiel denk ik al een hele tijd: Putin = hoerenjong. En misschien is hij dat ook inderdaad.
Het donkerbruine onderbuikgevoel van mij vermoedde al een hele tijd een inval in Oekraine. Een overrompeling die gezien het dappere, hartverwarmende verzet niet zo overrompelend verliep als aan die belachelijk lange tafel in Moskou was gedacht. Wat een sukkel, die Vladimir Putin! En wat een geweldenaar die Volodymyr Zelensky!
Verzet tegen zo'n overmacht. Je moet maar durven. Hij durft het, die ex-clown, ex-komiek, ex-auteur en ex-acteur. Wat een klasse-kerel. Misschien overleeft hij de oorlog die Putin verklaarde, niet, maar hij zal zeker de geschiedenis ingaan als een held veel groter dan die hele ex-Sovjet-Unie van dat gluiperige kereltje aan die meterslange tafel.
Ondertussen vlucht(t)en miljoenen onschuldige mensen - vrouwen en kinderen tussen 5 en 85, hun mannen gingen vechten tegen het rode gevaar - voor het geweld. Zij verlaten (verlieten) huis en haard uit angst voor bommen, raketten, granaten, kogels, moorden, verkrachtingen, honger. Miljoenen trokken naar het westen, naar Polen waar zij liefdevol werden ontvangen, en verder ook, naar ons, naar Nederland. Wij gaan vluchtelingen voor de oorlog in Nederland opvangen. Terecht. En heel goed. Wat denkt die gluiperige schurk in Moskou wel. Wie nu vlucht zal hem straks krijgen..!
Vooralsnog is hulp geboden. Aandoenlijk zijn onze landgenoten die hun auto vollaadden en naar Polen reden om wat spulletjes te brengen (kleding, dekens, maandverband, luiers en wat dies meer zij), maar het transporteren van een oude tuinbroek (Wie wil hem aan?, dixit: Nico Dijkshoorn) is niet zo enorm zinvol. Zinvol is zeker wel geld overmaken naar Giro555, waar de gezamenlijke professionele hulporganisaties met het geld adequate zorg kunnen verlenen.
Wat kunnen wij, golfers, die in de ontluikende lente lekker onze rondjes kunnen spelen, doen? Allez! Kom op! Wij kunnen zeker wat doen! Laten we een tijd Blauw-Geel dienen en even niet Rood-Wit-Blauw met Oranje wimpel. Blauw-Geel! We gaan vanaf nu voor elke bogey - want zo veel pars en birdies maken we niet - een euro doneren aan Giro555. Dat doen we zo lang de oorlog duurt. Dat geld kunnen we allemaal best missen. Als je sportief bent, en sociaal bewogen, maak je voor elke par 2 euro over en voor elke birdie 5 euro. Golf ze met veel plezier en vergeet niet te gireren.

Nationaal Golf Magazine, maart 2022

«« Terug naar column overzicht