Columns

15-02-2022


Gelukkig golfnieuwjaar! Een welgemeende wens voor u allemaal. Wat heeft 2022 voor ons, golfers en golffans, in petto? We hebben geen flauw idee en kunnen alleen maar hopen op veel moois. Het nieuwe golfjaar zullen we in elk geval beginnen met beperkingen omdat Covid-19 nog niet is uitgespeeld. Geen nieuwjaarsreceptie, geen afdronk van de partij na vijven, geen gezellig team-etentje voor de golfcompetitie. Na twee jaar annulering zal de competitie toch zeker doorgaan...?

Maar we kunnen wel golf spelen op onze club. Gelukkig maar. En we kunnen trainen, oefenen, lessen voor betere prestaties op de fairways dan de achterliggende tijd. Van trainen, oefenen, lessen kun je vooruitgaan, een betere golfer worden. Of, voor oudere spelers zoals ik, de achteruitgang afremmen. In beide gevallen verhoogt dat het plezier en het geluk in het spel.

Colin Montgomerie, die ontzettend veel heeft gewonnen, zei ooit: 'Hoe minder ik oefen, hoe meer geluk ik heb.' Dom, dom, dom. Had hij (veel) meer geoefend, dan zou hij wel een major (of meer) hebben gewonnen. De Schot won nooit The Open, US Open of The Masters. Gary Player zei jaren eerder dan hij: 'Hoe meer is oefen, hoe meer geluk ik heb.' De Zuid-Afrikaan won negen keer een major naast talloze andere kampioenschappen.

Oefening baart kunst, of beter: geeft resultaat. Natuurlijk zijn er holes-in-one, eagles en birdies gemaakt met hazennaaiers dwars door bunkers heen of afzwaaiers via gebladerde boomtakken. De beste resultaten worden behaald met mooie slagen van een fijne swing.

Zeker weten dat Max ontzettend veel heeft geoefend voor hij wereldkampioen racen in de formule-1 kon worden. Vanaf zijn vierde jaar heeft hij, gesteund door zijn vader Jos, door heel Europa gecrost om te leren inhalen om twintig jaar later het hoogste te bereiken.

Een grote vraag voor het nieuwe jaar is ook: hoe zal het onze golfhelden vergaan? Komt Joost Luiten terug in de top-100? Of haalt Wil Besseling het? Darius van Driel misschien? Stoot Daan Huizing nu wel door? Slaagt Dewi Weber in Amerika op het hoogste niveau? Komt Anne van Dam terug naar Europa om de Ladies Tour te veroveren? Wie vindt het geluk? Of: wie dwingt het geluk af?

Benieuwd zijn we ook naar Tiger Woods. Hoe hij terug komt na zijn vreselijke auto-ongeluk vorig jaar om deze tijd. Precies in het tweedaagse PGA Tour Champions, waar familieleden een koppel vormen, keert Tiger naast zijn zoon Charlie, terug op de golfvelden. Vorig jaar maakt zij daar samen furore. Tiger beweert zelf nooit meer zo goed te worden als weleer, maar het is super dat hij er weer bij is. Golfgeluk!

Nationaal Golf Magazine, december 2021

«« Terug naar column overzicht