Columns

15-02-2022


'Onze jongens' kukelden onderwijl uit de top-300 van de wereldranglijst. Wil Besseling zakte naar 311, Joost Luiten naar 312, Darius van Driel naar 327 en Daan Huizing naar 506, bij de vrouwen Anne van Dam naar 207. 'Onze' positie in de golfwereld is verre van rooskleurig, zo niet superslecht. Oranje Golf is momenteel bij lange niet zo goed als het Schaatsend TeamNL op de ijspiste van Beijing. Voor Ireen Wüst, Irene Schouten en Kjeld Nuis schieten superlatieven te kort.

Het is dan ook niet aannemelijk dat de beste Nederlandse golfers gevraagd zijn voor de mogelijk komende Super Golf League waar een slordige twee miljard euro uit Saudi-Arabië in gepompt wordt. Naar het schijnt is de top-100 van de wereldranglijst wel gepolst. Die mannen kunnen enorme bedragen aan startgeld verdienen. De Brit Ian Poulter, die veertien Ferrari's bezit, kreeg naar verluidt een bod van 25 miljoen euro. Het Amerikaanse afslagkanon Bryson DeChameau zou zelf 100 miljoen zijn aangeboden als hij het gezicht van de Super Golf League wil worden.

Het lijkt erop dat veel wereldtoppers er wel oren naar hebben, want begin deze maand speelden veel van hen de Saudi International van de Asian Tour; Bubba Watson, Tommy Fleetwood, Shane Lowry, Phil Mickelson, Sergio Garcia, Thomas Pieters en ook Bryson DeChambeau om er maar een paar noemen. Vier van hen behoren tot de top-10 van de wereld. Nooit was een toernooi van de Asian Tour zo sterk bezet. Allicht. Nooit werd er zo royaal startgeld betaald. Voor de Europeanen was er, nota bene ook in Saudi Arabië, tegelijkertijd een toernooi (Besseling 35ste) en voor de Amerikanen kon de Pebble Beach Pro-Am met negen miljoen dollar prijzengeld worden gespeeld. Toch kozen ze voor de Asian Tour-wedstrijd.

Teams van vier topspelers met een zelf gekozen captain gaan in de toekomst, indien het plan doorzet, een reeks kampioenschappen spelen. Zo ver is het nog niet. Komt die Super Golf League er wel? Vorig jaar wilden de grote voetbalclubs van Europa een eigen Super League oprichten. Dit plan mislukte. De PGA Tour van de DP World Tour (voormalige Europese Tour) hebben al sancties uitgesproken. Wie overstapt naar de Super Golf Tour zal nooit meer op deze circuits mogen spelen en ook niet voor de Ryder Cup. Benieuwd wat deze revolutie in de golfwereld teweeg zal brengen. De toekomst zal het leren. Nederland is vooralsnog ver verwijderd van dit machtsspel in de golfwereld.

Nationaal Golf Magazine, februari 2022

«« Terug naar column overzicht