Columns

03-12-2021


Tijdens de zonovergoten week voor de Ryder Cup in Amerika leverde Darius van Driel op Bernardus een uitstekende prestatie. Vierde in het Dutch Open met € 40.778 winst. Bravo Darius. Mooi man!
Uit Cromvoirt kwam nog meer goed nieuws: negen (9) Nederlanders haalden de cut. En daar waren nota bene de beste twee NL'ers van de afgelopen jaren – Joost Luiten en Wil Besseling – niet eens bij. Die twee speelden op Bernardus teleurstellend onder de rode streep. Negen NL'ers in de finale van ons grootste golftoernooi. Zelden, misschien wel nooit, eerder vertoond...
Is Nederland door negen finalisten een groot golfland? Neen. Ben je gek? Absoluut niet.
Nederland is wel een reus, qua aantal beoefenaren en accommodaties. Maar iedereen weet dat de grote meerderheid swingende golfers de seniore leeftijd heeft. Qua topsport is ons kikkerland een lilliputter in het wereldrijk. Oranje bezit gewoon geen wereldtopper zoals Max die met zijn strapatsen in de Formule-1 Nederland tot een massaal juichend koninkrijk weet te maken. Of een Louis van Gaal die het Nederlandse Elftal voetballers tot een jubelende eenheid smeedde. Oranje kan na een paar weken tijd Van Gaal weer wereldkampioen worden.
We – Nederland dus – hebben in de moderne tijd best wat fijne golfers gehad; Rolf Muntz, Maarten Lafeber, Robert-Jan Derksen. Zij wonnen toernooien, verdienden in de loop der jaren goed geld en werden later overtroffen door Joost Luiten die (veel) meer won en ook verdiende. De ongecompliceerde Bleiswijker koesterde grote ambities, verwierf een grote supportersschare, wekte hoge verwachtingen, maar werd toch nooit een onbetwiste topper. In de grootste toernooien schoot hij altijd te kort. Eén keer speelde hij de beste ronde in The Masters. Ook alweer lang geleden. Joost joeg elke twee jaar op een plekje in het Europese Ryder Cup-team. Het lukte hem – helaas – geen enkele keer. Dit jaar is/was hij er ook niet bij. Met zijn 35 jaar en wisselvallige spel lijkt hij 'over the hill' te zijn. Ik hoop oprecht dat het niet waar is.
Intussen is Darius van Driel Nederlands beste golfer. Met hard werken is hij hogerop gekomen. Hij klom na het ingekrompen Dutch Open (door terugtrekking van KLM van twee naar een miljoen prijzengeld) op naar de 82e positie op de Europese ranglijst. Vier plaatsen voor Luiten. Zijn vierde plaats in het Dutch Open is ingetogen gevierd. Cromvoirt werd geen Zandvoort. Het NL-Golf zoekt nog altijd naar een Max.

Nationaal Golf Magazine, september 2021

«« Terug naar column overzicht