Columns

03-12-2021


Hola. Dit stukje komt uit Pedreña in Noord-Spanje, geboorteplaats van Severiano Ballesteros. De meest charismatische golfer aller tijden is tien jaar dood. Het standbeeld te zijner ere staat fier overeind in Parque La Barqueria. Het is niet ver van het brede strand waar de jonge Spanjaard alle soorten golfslagen oefende met een afgedankte ijzer-3.
De bevlogen golfkampioen in spe zag er tijdens zijn eindeloze oefeningen vliegtuigen afdalen naar de luchthaven van Santander die na zijn overlijden in 2011 Aeropuerto Severiano Ballesteros heet.
Vanaf het strand van Pedrena nam de kampioen van The Masters (2x) en The Open Championship (3x) in de zee geen duikboten waar. Die ontmoette hij wel vele malen tijdens de talloze pro-ams die hij speelde bij grote golftoernooien. Maar toen was hij al een gevierd kampioen die onuitwisbare indruk had gemaakt in onder meer 'ons' Dutch Open, gewonnen toen hij pas 19 was.
Duikboten in golf. Ze kwamen op met het handicap-systeem, de spelers met een (veel) hogere handicap in vergelijking met hun werkelijke vermogen. Hcp-10 kunnen en van hcp-24 wedstrijden spelen waar wat te winnen is. Iedereen heeft ze wel meegemaakt. Veel gehoord is de roep 'Duikboot!'' bij prijsuitreikingen naar spelers die met een onwaarschijnlijk aantal punten de eerste prijs gingen ophalen.
Duikboten in golf bestaan nog steeds. Wij konden het onlangs vaststellen tijdens een landenwedstrijd met golfspelende persmensen op Gran Canaria. Twee ronden op de prachtige maar zeer moeilijke banen van Meloneras en Real Club de Las Palmas en dan – weliswaar in koppels gespeeld - dik in de 80 punten scoren. Er was één speler, die van hcp 23 op Real Club drie loepzuivere birdies maakte. Zijn manier van spelen was er eerder een van hcp-2 dan van hcp-22.
De eigen scheidsrechter, die elke zichzelf respecterende speler/speelster behoort te zijn, was in nogal wat gevallen even weg. De Nations Cup op Gran Canaria werd door een land gewonnen dat zijn spelers zorgvuldig had geselecteerd. Deelnemen was echter belangrijker dan winnen. Het was fijn volgens de regels en etiquette te spelen op mooie banen in heerlijk weer. En die duikboten, ach, die brengen zichzelf wel een keer tot zinken. Zij zouden Seve Ballesteros ook een zorg wezen. Adios amigos. Hasta la vista en el campo de golf.

Nationaal Golf Magazine, oktober 2021

«« Terug naar column overzicht